На 14 ноември отбелязваме световния ден за борба с диабета. Страдащите от диабет в световен мащаб са 382 млн. души, като се очаква към 2030 г. те да бъдат 592 милиона. Близо 80 на сто от диабетиците са от държави с ниско и средно развитие.

В България има над 575 000 диабетно болни, като се преполага, че има и близо 200 000 души, които не са диагностицирани. Страната ни няма национален регистър на пациенти с това заболяване, данни за заболеваемостта се събират на базата на статистика от лечебни заведения и пациентски организации.  

Деца болни от диабет показваха на депутати в парламента как се измерват нива на кръвна захар.
Днес 43-ото НС беше домакин на форум  "Обединени срещу диабета" по инициатива на
Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.
Снимка Веселин Боришев.

Захарният диабет е заболяване, което се разпространява като глобална пандемия, алармират лекари. Появата му е свързана с нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. В следствие на липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса, се повишава кръвната захар, което е един от основните симптоми.

Ранната диагностика и превенцията на зоболяването са ключът към борбата с него, категорични са специалистите. При диабет тип 1, който е характерен за младите хора, обикновено има ясни симптоми, но при тип 2, от който по-често боледуват пациенти над 20-годишна възраст, липсват ясни признаци и заболяването често пъти се открива случайно. 

Апарат за измерване на автофлуоресценцията на лещата на окото.
Чрез този нов метод диабет тип 2 или риска от такъв може да бъде открит изключително рано.

Най-модерният метод за ранна диагностика на диабет тип 2 е измерването на автофлуоресценцията на лещата на окото. Методът е безконтактен и безкръвен, а самото изследване трае 6 секунди. В лещата на човешкото око се сържат протеини, които могат да се свързват с глюкозата (гликират се), ако нивата ѝ са твърде високи. Именно тези гликирани протеини са ключът към ранно откриване на диабет от тип 2.

С помощта на специална апаратура към лещата се насочва синя светлина, която се абсорбира от гликираните протеини и се измерва дали има повишена флуоресценция или не. Повишената автофлуоресценция е сигнал за риск от развитие или ранна фаза на диабет от втори тип. 

Според Европейския диабетен индекс България е на последно място сред европейските държави по условия за лечение и профилактика на заболяването. У нас се наблюдава и тревожен спад на възрастовата граница при пациенти с диабет тип 2, който обикновено се появява след 20-годишна възраст. 

Пациенти, болни от диабет,  и техни приятели и близки, изразиха съпричастността си като се хванаха 
за ръце и направиха голям син кръг - символът на борбата с диабета. Акцията се провежда в 20 града
в страната.

 

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета през 1991 година. Датата е избрана символично, тъй като съвпада с рожденния ден на канадски физиолог и лекар Фредерик Бантинг. Бантинг, заедно с колегата си д-р Чарлс Бест, открива инсулина и ключовата му роля за лечението на диабета.