Европарламентът и Съветът на ЕС постигнаха днес временно споразумение за пакета REACT-EU - „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа“.

Това е първото досие от политиката на сближаване, за което тристранните преговори са приключили. Правните текстове трябва да бъдат одобрени на пленарна сесия на ЕП и от Съвета.

REACT-EU разполага със специално заделена сума от допълнителни 47,5 милиарда евро. От тях 37,5 милиарда ще бъдат отпуснати през следващата, а 10 милиарда – през 2022 г. Сумата е за борба с последиците от COVID-19.

Предназначението на програмата е да продължи и разшири реакцията при кризата и мерките за преодоляване на последиците от нея чрез двата пакета за инвестиционни инициативи в отговор на коронавируса – ИИОК и ИИОК+.

Възможно е REACT-EU да бъде блокирана заради Полша и Унгария, стана ясно веднага след постигането на споразумението. От германското председателство обясниха, че пакетът може да се задейства само ако бъде одобрен бюджетът на ЕС и планът за възстановяване, известен като „ЕС от следващо поколение“.

Един от докладчиците по досието бе българският евродепутат Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Благодаря на всички, които превърнаха REACT-EU от хартия по нашите бюра в реална помощ за компаниите и здравните системи, както и за хората във всяка една държава членка“, заяви Новаков.

Той изтъкна, че от започването на работата по регламента са минали над 100 дни. И изложи резултатите:

• 1. Към момента страните членки ще могат да се възползват от средствата по програмата със задна дата, считано от 1 февруари т.г. Това означава, че правителствата ще могат да покриват вече извършени разходи по възстановяването от COVID-19;

• 2. Средствата могат да бъдат използвани до края на 2023 г., а не до края на 2022 г. както е било предложено в началото. Това ще позволи повече ресурси, качествено планиране и инвестиране по колкото се може по-целесъобразен начин;

• 3. Еврокомисията ще може да одобрява инвестициите в рамките само на 15 работни дни.

„Парите за възстановяването не ни трябват в Брюксел, а там, където са последиците от пандемията – в държавите членки“, посочи Андрей Новаков.

Какво може да финансира REACT-EU

• Малки и средни предприятия (МСП) чрез отпускане на грантове и финансови инструменти;

• Предприемачи и самонаети лица;

• Инвестиции в здравеопазването.

Как България ще използва средствата

Новаков е наясно, че европейските инструменти понякога звучат неразбираемо. И затова даде пример как България планира използването на REACT-EU.

У нас средствата ще бъдат насочени през  съществуващи оперативни програми. Това означава нулева бюрокрация, изтъкна евродепутатът.

• През ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще се осигури заплащане на медицински персонал, подкрепа за наети и самонаети лица;

• През ОП „Региони в растеж“ ще бъдат предоставени оборудване и консумативи за боници и лаборатории;

• През ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще се подпомагат МСП, тежко засегнати от коронакризата;

• През ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще бъде насочено финансиране на дистанционно обучение дв училищата.

По думите на Новаков конкретните примери разбиват пластмасовата опаковка на брюкселското говорене. Те доказват, че именно кохезионната политика предлага справяне от последиците с пандемията.    

„Кохезионната политика спасява животи“, обобщи Новаков.

Такова решение на кризата ни трябва веднага и затова Съветът трябва да веднага да изглади противоречията, без да взема за заложник бюджета на ЕС.

Много е важно Полша и Унгария да се вслушат в посланието и да прекратят блокирането на бюджета, смята германската евродепутатка Констанце Крел от групата на социалистите. Тя бе съдокладчик заедно с Новаков.

От германското председателство са убедени, че пакетът ще бъде одобрен и ще влезе в сила на 1 януари 2021 г.