Може ли американският президент Доналд Тръмп да извърши преврат и да остане на поста още четири години? Президентът отказва да признае победата на демократа Джо Байдън, но според експерти няма конституционна процедура, чрез която той да остане в Белия дом, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Избирателната колегия ще се събере на 14 декември, за да гласува за президент, и почти всички щати излъчват електорите си въз основа на народния вот. Очаква се Байдън да спечели много повече от нужните му 270 електорски гласа, за да стане президент. Победата му не зависи от един щат, а и той вероятно има непреодолима преднина в Мичиган, Невада, Уисконсин и Аризона, отбелязва вестникът.

Една не особено убедителна юридическа теория, разпространявана от републиканците преди изборите, гласи, че благосклонни към републиканците щатски законодателни власти на места като Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания може да пренебрегнат народния вот в щатите си и да посочат свои електори.

Федерален закон разрешава това, ако щатите "не са успели да направят избор" до деня, в който се събира Избирателната колегия. Няма обаче доказателства за системни измами и закононарушения в нито един щат, а и преднината на Байдън там показва, че щатите на практика са направили своя избор.

Ако страната продължи да следва върховенството на закона, не виждам приемлив конституционен начин Тръмп да остане президент, освен ако не представи нови доказателства за масиран провал на избирателната система в много щати, отбеляза преподавателят по право в Калифорнийския университет в Ървайн Ричард Хансън, специалист по избори. Това би било откровено антидемократично заграбване на властта в опит щатските законодателни събрания да бъдат използвани за заобикаляне на избора на гласоподавателите и аз не очаквам това да се случи, допълни той, цитиран от "Гардиън".

Ако законодателите в един-единствен щат решат да пренебрегнат очевидната воля на избирателите по този начин, това би предизвикало огромно недоволство. За да може Тръмп да спечели избирателната колегия, няколко щата трябва да предприемат тази необичайна стъпка - нещо, което ще доведе до изключително остра реакция и истинска криза на демокрацията в страната, предупреждава всекидневникът.

За "преврат" пише и в. "Вашингтон пост". Преврат на Тръмп може да не проработи, но може да проправи пътя за следващия неуспял кандидат, отбелязва в редакционна статия изданието.

Президентът Тръмп вече не се преструва, че зачита демокрацията. След като изгуби изборите и след неуспеха на поредица опити да оспори преброяването на гласовете, вчера той поиска от щатските власти просто да откажат да удостоверят резултатите.

Крайната цел според юридическия съветник на кампанията на Тръмп Джена Елис е да се даде възможност на републиканските законодатели в колебаещи се щати като Мичиган да дадат гласовете на щатските си делегати в избирателната колегия на Тръмп въпреки неопровержимата преднина на избрания за президент Джо Байдън, посочва вестникът.

В действителност Тръмп може да създаде прецедент как да спечелиш избори в САЩ. Първо - правиш избори, а после се опитваш да упражниш натиск върху достатъчно щатски и местни висши служители да манипулират броенето на гласовете и процедурата по удостоверяване в твоя полза. Стратегията може да се окаже по-приложима при някои следващи избори.

Дали ще проработи ще зависи от това дали преди това държавните служители - от най-скромния общински чиновник до най-високопоставения сенатор, са допуснали чисто формални въпроси от администрирането на изборите да се превърнат в оръжия срещу политическия опонент, допълва "Вашингтон пост".

На този фон Си Ен Ен посочва на сайта си, че според запознати източници няколко висши служители от настоящата администрация на Тръмп, както и някои, напуснали през последните месеци, тихомълком са започнали да се свързват с членове на екипа на Джо Байдън по предаването на властта.

Този факт показва, че отказът на президента Тръмп да признае изхода от изборите и продължаващата обструкция от страна на Белия дом започва да разочарова дори хората, свързани с правителството, подчертава медията.