„Намираме се в ситуация, в която трябва да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива каквито са, или преминаваме към много по-строги мерки. Другият вариант е все повече болни и все повече загубили живота си."

Така обобщи пандемичната ситуация главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг в четвъртък.

В момента България е достигнала заболеваемост от 658 души на 100 хил. на база 14-дневна заболеваемост, по този показател България е на 13-о място в ЕС и европейското икономическо пространство, има пълзене нагоре. По същия показател на Балканите сме на второ място.

Смъртността е 14,3 на 100 хил. и вече сме на трето място в ЕС (от седмо преди седмица) и на второ на Балканите.

"Тенденцията е нагоре, каза още Кунчев. - Всички показатели сочат само едно - ние се движим нагоре", добави той.

Има лек спад в направените тестове - 900 на 100 хил., добави той. Положителността на тестовете е средно 40 процента.

В Европа по отношение на заболеваемостта в сравнение с предишния 14-дневен период има средно спад от -10,2%, но разликите между отделните страни са много големи. 1,8% е ръстът в България. В други държави като Австрия е плюс 18%, Естония - плюс 32%, Гърция - плюс 11,8%, Швеция - плюс 32,6%. Има и голям брой страни с отрицателна тенденция. Впечатление прави Белгия с минус 45%.

Излекуваните за седем дни са 5766, а за тази седмица от понеделник до четвъртък са 3105 души. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 46%, а за интензивни - 25%. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен.

В Шумен са заети 132% от леглата

В страната общият брой разкрити легла е 11 492, интензивните са 1257. От леглата заети са 5316, а в интензивните отделения - 313. В Шумен процентът на заетите легла в неинтензивни структури е 132%, в Габрово - 95%, Търговище - 82%, Русе - 77%, Разград - 71%.  Най-много заети легла в интензивни отделения има в Плевен - 77% и Разград - 60%.

Общият брой на заразените лекари, медицински сестри и друг медицински персонал от началото на пандемията е 4330, активните случаи са 2313, 154 от тях са в болници, 10 са в реанимация. Починали са 31 медици, от тях 22 лекари, 4-ма специалисти по здравни грижи, 2 санитари, един фелдшер, един от другия медицински персонал.

"Да, системата беше подготвена"

Здравният министър концентрира отговорите на всички въпроси върху две опорни точки - гражданите не спазват мерките и това е системата, с която разполагаме.

Същевременно той на няколко пъти заяви, че системата е била подготвена.

"Да, системата беше подготвена и е подготвена, и това е резултатът от подготовката", каза той.

Изброи какви анализи са правени, колко бройки монитори са доставени, къде какво количество кислород има, какви медицински консумативи ще бъдат достатъчни, как ще бъде осигурена денонощна комуникация между структурите.

"Имаме разписан ясен план. Леглата са факт, апаратите са факт, личните предпазни средства са факт, лекарствата са факт", твърди той.

"Единственият ни проблем са хората. Ние разполагаме с тия хора. Има неща, които хората споделят, много лични, става с разговори. Проблемите в "Пиригов" не са проблеми в Шумен, или в Александровска и в Свищов", добави министърът.

"Ситуацията е сложна, не получаваме нужното разбиране от гражданите"

Другият пункт на изложението беше за липсата на разбиране и подкрепа от гражданите. Той даде за пример т. нар. зелени коридори (които в момента са в два часови пояса - от 8-10 часа и 13,30-16,30 часа за аптеки и само следобедния - за хранителни магазини). След което за пореден път описа надълго как се е стигнало до това решение - какви били различните варианти, как всичко било консултирано с всички. 

"Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, всичките мерки, които предприехме, не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите. Няколко дни наблюдавам какво се случва в обществените медии със зелените коридори. Решението беше широко обсъждано с представители на възрастните хора и с представителите на организации на хранителни магазини. Изискването на възрастните хора беше да има два часови коридора, след обсъждане с Асоциацията на търговските вериги се оказа, че оттам не могат да си позволят тези коридори, тогава взехме решение за един коридор. В самото начало видяхме, че този коридор е абсолютно недостатъчен, преместихме го следобед. Сега разбираме, че този коридор носи някакво неразбиране, несъгласие с магазините", изброи той.

После премина към задаването на реторични въпроси:

"Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, която беше съгласувана с всички. Ние трябва да пазим живота на възрастните хора. Няма логика и следното - тези хора са по автобусите, навсякъде са... И си задавам въпроса за целесъобразността на тази мярка. Сега отново експертите мислят как да направим мярката, така че да има медицинска целесъобразност", каза още министърът.

Освен от гражданите, се оказа, че той среща понякога неразбиране и на други места.

Здравният министър отчете, че заповедите му не се изпълняват в пълен обем. Конкретно той посочи отказ на мениджърите на някои от лечебните заведения да ги преведат по указания в заповедите вид, както и липса на контрол от директорите на РЗИ-тата.

"Опитвам с различни методи това да се случи с всички позволени от закона средства. Там, където установя, че заповедите не са спазвани, ще има персонални промени", каза проф, Ангелов.

"Ние сме във война"

"Ние сме във война и трябва да спасим колкото се може повече български граждани с мерките, които са възможни. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в своята цялост", продължи с дългото си изложение Ангелов.

Добави, че не знаем почти нищо за този вирус, като многобройните научни публикации са в двата полюса.

"Говори се за планове за пандемия като при грип, този вирус държи ли се като типичен грип? Като респираторни вируси? Трябваше тогава през лятото да изчезне. Много хора обясняваха, че това ще се случи и щяха да си късат дипломите. Ако хората не вярват на държавата, ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни, че са убийци в бели престълки, няма да стигнем доникъде", твърди министърът.

Малко по-късно Ангелов показа графика за заболеваемост по области. Между 150 и 300 заболели на 100 хил. души са само в Добрич, Кърджали и Смолян. При заболеваемост между 300 -600 души на 100 хил. се правели COVID отделения във всяка болница. При заболеваемост от 600 до 1000 души на 100 хил. се предвижда в тези области да започне реорганизация на лечебни заведения - отделни за пациенти с COVID и такива, които да са чисти болници за останалите пациенти. А в момента в страната има и две области, при които заболеваемостта е над 1000 души на 100 хил. - Габрово и София-град.

Фандъкова: Не бива да бъдат отслабени мерките за празниците

Столичната кметица Йорданка Фандъкова отчете, че в София има 2026 хоспитализирани, като 238 са в интензивни отделения. "Моята грижа е да не оставим хора, които се нуждаят, без лечение", каза тя. 

В момента ДКЦ-тата, в които има COVID кабинети, са 9. Днес ще заработи кабинетът в 24-та поликлиника, в петък - и в 25-а. Така в общо 11 ДКЦ-та хората ще могат да се преглеждат и да правят изследвания за коронавируса.

За разлика от министъра Фандъкова отбеляза, че в София се забелязва все по-голямо спазване на мерките от хората на обществени места, като има дни и без нито един акт.

Тя подчерта, че за предстоящите коледни и новогодишни празници по никакъв начин не бива да бъдат отслабени мерките.

За учениците, които в София от 6-и до 12-и клас в момента са на дистанционно обучение, тя каза:

"Не можем да върнем в клас всички след 27 ноември, а трябва да помислим как да дадем възможност да се върнат някои от тях. В началото на следващата седмица предстои да вземем решение как ще процедираме."

Балтов: Няма да оставим никого на улицата.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов определи обстановката в София като "сложна, но не е на ниво да сме безпомощни". По думите му "болниците са подготвени, заредени, повечето се преструктурираха".

След което реши да даде за пример брифинга на Цветница (когато имаше големи заплахи какво ни чака в една напълно различна епидемична ситуация в страната - бел. ред.) - "Какво е по-различно", попита той.

След което и професорът направи кратко изложение по въпроса за хората, които не спазват мерките. Той добави нов елемент, според който хората си правели антигенни тестове, но след това не си правели PCR тестове (което е обяснимо, като се има предвид цената на този метод за изследване - бел. ред).

"Решиха, че това не ги касае. Няма да оставим никого на улицита, но, моля ви се, спазвайте мерките, бъдете така добри. Хората си правят само антигенните тестове, те се крият, не искат да си направят PCR тестове, ходят болни на работа", каза той.

На брифинга освен Ангелов, Балтов, Кунчев и Фандъкова присъстваше и образователният министър Красимир Вълчев, който остана безмълвен през цялото време. Доц. Атанас Мангъров този път отсъстваше за разлика от предния, когато влезе в словесни противоречия с шефа на "Пирогов". На въпрос дали Костадин Ангелов е поканил да присъства и началника на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски, министърът отговори утвърдително, но преди брифинга лицето на Националния оперативен щаб от началото на пандемията се обадил, че е на среща в Министерството на отбраната.