Този мъж избягва светлините на прожекторите. В анкета на Галъп от началото на годината, една четвърт от американците заявяват, че никога досега не са чували името Мич Макконъл. Това е необичайна оценка за един политик, който досега не само беше лидер на републиканците в Сената, а и празнува 30-годишнината от избирането си за сенатор в американския Конгрес. За сравнение: много по-активният му колега Джон Маккейн, също ветеран в Сената, е непозната фигура само за 4 процента от американците.

Човекът, който преодолява препятствия

Политоложката Лори Роудбек от университета в Кентъки познава лично Мич Макконъл. Основно от дейността на "Макконъл сентър" - програма за насърчаване на млади политици към университета. "На срещите на клуба той винаги е излъчвал спокойствие и дори срамежливост. Обича да се шегува с поканените гости. Но винаги е бил въздържан", казва Роудбек.

Мич Макконъл може и да не се радва на особена популярност, но той има лидерски качества. "Човекът, който преодолява препятствия" - това е едно от подходящите описания за Макконъл, според Лори Роудбек.

Като дете той успява да се пребори с детския паралич, а в колежа ръководи студентския съвет. През 1984 година Макконъл опровергава прогнозите - макар и с малка преднина, той побеждава тогавашния сенатор и влиза в американския Конгрес. Оттогава насам Мич Макконъл не само печели всички избори, но упорито и целенасочено преследва голямата си цел - да стане лидер на мнозинството в Сената.

Ето че сега, цели трийсет години по-късно, той постига това. Макконъл става свидетел на драматичния завой надясно на Републиканската партия. Той устоя и на възхода на ултраконсервативните републиканци, например сенатора от Тексас Тед Круз, които го определят като политически динозавър без нужната доза идеологически радикализъм. Всъщност Тед Круз и останалите активисти от Чаеното парти имат право - Мич Макконъл не е хардлайнер.

Кариера вместо идеология

"Мич Макконъл винаги е бил повече преговарящ, отколкото идеолог. Дори и в ранните години на Обама, когато като лидер на републиканците нерядко му се налагаше да заема конфронтационни позиции, Макконъл съумяваше да се разбере с вицепрезидента Джо Байдън и други правителствени представители", казва политологът от университета в Кентъки Стивън Фос. Това може да се окаже и шанс за сътрудничество и постигане на компромиси между президента и лидера на мнозинството в Сената, защото и двамата не са идеолози.

Наблюдателите предупреждават да не се подценява новия лидер на републиканското мнозинство.

"Той в никакъв случай не е безволев човек, а политическата му кариера показва, че умее прекрасно да балансира между личните си амбиции и политическите приоритети на неговата партия. Той е непреклонен и използва всяка възможност да изкопчи най-доброто за партията си", казва политологът Джейсън Робъртс от университета в Северна Каролина.

Според него, подобно на лидера на демократичното мнозинство Хари Райд, Мич Макконъл ще действа зад кулисите и там ще кове политическия дневен ред на Сената.

"Другото общо между Обама и Макконъл е фактът, че и двамата са в апогея на политическата си кариера, както и това, че и за двамата е важно какво политическо наследство ще оставят накрая на кариерата си. По този повод Стивън Фос казва, че със своите 72 години Мич Макконъл прави "своята почетна обиколка като сенатор": "Мисля, че той се е фокусирал както върху краткосрочните политически цели, така и върху мястото си в учебниците по история. Това се отнася и до президента Обама, който е в заника на управлението си", допълва политологът. Тези общи черти откриват шанс за сътрудничество между двамата.

Републиканските "хулигани"

"Сенатор Мич Макконъл се стреми да напусне политическата сцена с положителна равносметка, а евентуална блокадна политика срещу президента Обама няма да му помогне в това отношение", казва Лори Роудбек. Тоест, въпросът не е в това, дали Мич Макконъл е готов да предложи по-умерен курс, а дали ще се присъедини към опозицията на консервативните републикански сенатори.

ой ще бъде като пълководец в Сената, за да постигне най-важните цели на партията от своя гледна точка. И ако републиканците не се успокоят, той може да изключи непокорните от важните преговори и желани постове", прогнозира Роудбек.

Някои експерти не споделят това мнение. "Предполагам, че ще се стигне до търкания между него и Тед Круз по въпроса кой е истинският лидер на партията. Мич Макконъл е изправен пред голямото предизвикателство да сплоти републиканците. А това ще бъде много трудна задача", казва политоложката Дженифър Виктор от университета Джордж Мейсън.