Абортите в Русия трябва да се провеждат в специални „абортарии” към Федералната служба за изпълнение на наказанията, заяви главният репродуктолог на Руската федерация проф. Олег Аполихин пред радио „Говори Москва”. Наложително е това „разчленяване” да стане социално негативно явление, смятат в здравното министерство на Русия. Затова оттам предлагат да бъдат създадени специални учреждения към наказателната структура, за да може абортите да бъдат третирани като екзекуции.

В тези места ще работят „абортмахери” – медицински лица, които нямат етически проблеми с това да правят аборти. Те няма да бъдат наричани лекари и премахването на бременността няма да се смята за медицинска процедура.

„Не бива лекарите да бъдат заставяни да участват в това греховно дело, в убийство – заяви Аполихин. – Днес лекарят е правил операция, спасил е живот, а после идва жена и трябва да убива. Много лекари не искат да го правят.”

Руската православна църква официално се обяви против абортите. Множество политици в Русия нееднократно настояха процедурата да стане само платена. Ръководителката на службата за детските права в Русия Анна Кузнецова призова да се забрани продажбата на лекарствени средства за аборт.

"Площад Славейков"