Многогодишната финансова рамка и действията на ЕС в отговор на пандемията са двете ключови теми, по които България ще заяви позицията си днес, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на участието си във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът изтъкна, че страната ни има ясна и последователна позиция относно европейския бюджет, приемайки, че върховенството на закона е толкова важно, че да бъде обвързано с европейските фондове.

По отношение на европейската координация в отговор на пандемията премиерът Борисов приветства предложението за изграждане на Европейски здравен съюз, който ще позволи ЕС да бъде по-подготвен за в бъдеще при евентуални други здравни кризи.

Министър-председателят Борисов акцентира също върху общия подход на европейските лидери и ЕК относно ваксините, който ще осигури на европейските граждани бърз достъп до достатъчно на брой безопасни и безплатни ваксини, които да се използват доброволно. „Всички заедно, солидарно не само участваме в плащането на ваксините, но и по начина, по който да бъдат справедливо разпределени възможно най-бързо“, заяви премиерът Борисов и добави, че се водят разговори, така че страната ни да е готова, ако са необходими фризери, в които ваксина да се съхранява при много ниска температура.

Премиерът Борисов специално обърна внимание на спазването на противоепидемичните мерки. „Ако сме стриктни и дисциплинирани, можем да преодолеем по възможно най-лекия начин тази криза“, категоричен беше българският министър-председател.

Борисов коментира и двата трагични случая в пловдивската болница "Св. Георги", при които двама мъже починаха, след като първо са били оставени пред лечебното заведение - на земята - без да им бъде оказана помощ. 

"Съжалявам за това, което се е случило в Пловдив, назначили сме проверки. Мъчно ми е за всеки един човек и това е недопустимо. И се надявам да не се получава повече", заяви.