Поредна смяна на мнението на управляващите за това как трябва да се дават помощите за детски надбавки. Малко повече от предвиденото, но много по-малко от исканото за полицаите. И едно доста екзотично, но неприето предложение на ДПС.

Така може да се определи накратко заседанието на комисията по бюджет и финанси от днес, която прие проектобюджетът за 2021 г. на второ четене. Остава само той да бъде приет и в зала и ще се превърне в закон. 

Дебатите, както и тези по т.нар. малки бюджети - на НЗОК и на ДОО, преминаха изключително вяло, без почти никакви истински обяснения, спорове или разпалени разговори. Всичко, което бе предложено от ГЕРБ и Обединени патриоти се прие. Всичко, което бе предложено от БСП и ДПС - не. 

Така за около час най-критикуваният проектобюджет от последните години бе приет. Най-интересното бе поредното завъртане на ГЕРБ по темата за детските надбавки. Управляващите първо предложиха да бъде премахнат подоходният критерий и добавки да взимат всички деца. Тази идея обаче срещна общественото недоволство, както и експертното такова, защото реално не отчиташе фактът, че по-богатите семейства нямат нужда от помощта, докато за по-бедните тя е очевидно недостатъчна. След това се появи идеята за оставане на подоходен критерий и за увеличаване на размера на плащанията. След като стана ясно, че и този вариант е неприемлив, ГЕРБ измисли новост. 

Детски надбавки с подоходен критерий (при доход до 510 лв.) ще има, но ще има и данъчно облекчение за всички родители, които работят и са декларирали доходите си. Така се предполага, че данъчното облекчение ще се ползва от всички - бедни и богати, но ще стимулира "отговорното родителство", по думите на Менда Стоянова. 

Така по предложение на ВМРО данъчното облекчение ще може да намали данъчната основа до 4500 лв. на година за едно дете, до 9000 лв. за второ и до 13 500 лв. за три. Средната "печалба" на семейство се пада по 37,5 лв. на месец, изчисляват управляващите. Важно - "бедните" семейства ще могат да ползват и детска надбавка, и данъчна отстъпка. 

В същото време обаче размера на плащанията на надбавките остава непромен. Или 40 лв. за първо дете, 90 лв. за второ, 135 лв. за трето и т.н. Имаше идея "детските" да са 50 лв. за първо дете, 110 лв. за второ, 165 лв. за трето.

Депутатите гласуваха и увеличение на бюджета на МВР, с което ще може да се гарантира увеличение и на полицейските заплати с 5% повече от традиционно заложеното бюджетно увеличение на заплатите с 10%. Тоест - с общо 15 на сто. Това е много по-малко от исканото от служителите на реда и ще струва малко над 77 млн. лв. на държавата. Днес синдикатите обявиха протестна готовност, тъй като искат 30% увеличение на възнагражденията.

Най-екзотичното предложение днес бе направено от Йордан Цонев от ДПС. Оказва се, че от Движението са намерили решение на проблема "Хелпкарма" - скандалът от последните седмици, след който се разбра, че дарителската платформа е ползвала част от събраните средства за изплащане на огромни заплати на служителтие си. Според Цонев това е тежък удар по каузата на дарителството и държавата трябвало да направи нещо.

Затова от ДПС предлагат да се създаде юридическо дружество с нестопанска цел под шапката на Министерството на труда и социалната политика. Тоест - държавно дарителско дружество. То ще събира парите от дарения, но заплатите и консумативите ще се плащат от държавния бюджет. Според ДПС името на дружеството може да бъде "Дари.бг".

Очаквано - предложението не бе прието, защото, според председателката на бюджетната комисия Менда Сооянова държавата няма как да играе ролята на неправителствена организация, но все пак обяви, че в идеята има резон и просто трябвало да се измисли по-добра юридическа форма. 

Иначе - както Клуб Z многократно писа - проектът за бюджет 2021 е изключително раздут откъм разходи, с огромни трансфери към социалното министерство, към НОИ, към министерство на образованието и това на отбраната. 

Най-важното - според проекта на МФ и догодина хазната ще завърши на дефицит, тоест ще похарчи повече отколкото ще събере. Планираната "дупка" е от 3,9%, което са почти 5 млрд. лв. През законопроекта за бюджет за 2021 г. се прави и актуализация на плана за дефицит през тази, като той е вдигнат на 5,2 млрд. лв. или 4,4% от БВП. Промяната е наложителна заради неизпълнение на данъчните приходи с близо един милиард лева и завишаването на разходите с приблизително 900 млн. лв. 

Тоест - общият дефицит за двете години ще достигне 10 млрд. лв. Такъв обаче е заложен и за следващите 2022 г. и 2023 г.  По принцип правителството няма право да преминава прага от 3%, но след дерогация на това основно правило от ЕК и България промени своя закон временно, така че да може да се впише в рамката. Дефицитът за 2020 г. обаче е много по-голям от заложения в актуализацията от април, който беше за 3,5 млрд. лв. Според МФ, ако обаче се изключат мерките по овладяването на COVID-19, то тазгодишният и следващият бюджет ще се движат в рамките на дефицит до 2%. Припомняме, че в началото на годината идеята бе да имаме балансирана хазна, тоест да изхарчим, колкото изкараме. 

В същото време от ресорното ведомство предполагат, че до 2023 г., какъвто е хоризонтът на средносрочната бюджетна рамка, държавният дълг може да  достигне невижданите от години почти 40 млрд. лв. Причината е коронавирусната криза и наложителните след това социално-икономически мерки. Таванът на възможния изтеглен дълг за другата година е закован на 4,5 млрд. лв. 

Във финансовата рамка за следващата година се залагат 47,17 млрд. лв. приходи. При данъчните приходи ще има постъпленията от ДДС - 11,22 млрд. лв., следват приходите от акцизи - 5,58 млрд. лв. и тези от данъци върху доходите на физически лица 4,42 млрд. лева. Планираните разходи са 52,5 млрд. лв. Най-голямото разходно перо е за социална политика - 18 млрд. лв.

В конкретика - обещаното увеличение на минималната работна заплата от 1 януари на 2021 г. до 650 лв. ще се състои, но следващите две години тази точка ще бъде замразена. Ще се удвоят възнагражденията на педагогическите специалисти, ще има увеличение и за непедагогическия персонал в училища и детски градини. 

Остават планираните увеличения с 30% на разходите за служители в администрациите, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, които вече са известни на обществеността. 

През 2021 г. е разписано и увеличение на парите за заплати и възнаграждения на персонала за изборните длъжности и заетите в системата на съдебната власт.