Очаква се от втората половина на декември ваксините на Biontech и Moderna да получат разрешение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за разпространение в ЕС.

Това съобщи председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя говори след видеоконференцията на Европейския съвет.

В началото ще бъдат доставени малки количества, предназначени за здравните работници и възрастните хора, поясни Фон дер Лайен. И припомни, че досега ЕК е сключила пет рамкови споразумения с производители на ваксини, а скоро може да се очаква и шесто.

Тъй като Moderna е американска компания, ЕМА е в постоянен контакт с FDA – Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Целта е синхронизиране на действията.

През миналата седмица се е състояла първата среща на новосъздадената платформа на ЕС за научни и здравни специалисти, съветващи националните правителства. Такива срещи ще се провеждат на всеки две седмици.

Държавните и правителствените ръководители от страните членки обсъдиха начините за взаимно признаване на данните от бързите антигеннни тестове срещу новото заболяване. Те са допълнение към познатите PCR тестове. Предвижда се признаването на данни от изследвания с над 80 на сто успеваемост при определянето на резултата.

До края на годината страните членки трябва да въведат единен електронен формуляр за пътуващите, който да служи за проследяването на контактите на заразените. Комисията скоро ще стартира пилотен проект в тясно сътрудничество с Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ). В него за начало ще участват две страни за ЕС. Други 12 са технически готови да се включат в него.

Европейските лидери са обсъдили и ограниченията, наложени заради COVID-19.

„Всички се поучихме от опита ни, че излизането от първата вълна на вируса през лятото бе много трудно, очакванията – твърде прибързани, а въздействието върху епидемиологичната ситуация – много тежко. Затова сега очакванията трябва да бъдат умерени. Ще предложим постепенно и координиран подход за вдигане на ограниченията. Това ще бъде важно за избягването на риска от нова вълна“, каза Фон дер Лайен.

Триото не ще обвързване на еврофондовете със законността

Лидерите отново не постигнаха споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той уточни, че три държави са против предлаганото обвързване на еврофондовете с върховенството на закона. Макар да не назова имена, бе ясно, че той имаше предвид Унгария, Полша и Словения. Първите две страни блокираха на 16 ноември приемането на бюджета. А два дни по-късно словенският премиер Янез Янша ги подкрепи с думите, че само независима политическа институция, а не политическо мнозинство може да каже какво е правова държава.

„Въпросът ще бъде обсъден отново през декември и преговорите ще бъдат трудни“, каза Мишел.

Той припомни, че през юли Съветът единодушно прие обвързването и настоя преговорите да продължат до постигането на приемливо за всички решение.

„Знаем, че милиони компании и хора чакат отговор в разгара на тази безпрецеднтна криза. Силата на нашия съюз винаги е била да превъзмогне трудните ситуации чрез взаимни ангажименти“, допълни Урсула фон дер Лайен по отношение на бюджета.

Комисията да се готви за „Брекзит“ без споразумение

Три страни членки на ЕС призоваха Еврокомисията да ускори плановете за „Брекзит“ без споразумение.

Става дума за Франция, Белгия и Нидерландия. Това заяви след видеоконференцията белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери са били накратко информирани за ситуацията с преговорите. Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен не споменаха и дума по въпроса пред журналистите.

“Не можем да продължим да се надяваме на добър изход. Такъв може да има, но една надежда не стига. Трябва да започнем да се подготвяме за извънредни обстоятелства“, каза Де Кро и изтъкна, че трите държави са сред най-засегнатите от излизането на Великобритания от ЕС.

Подобни изявления на видеоконференцията са направили също френският президент Еманюел Макрон и нидерландският премиер Марк Рюте.