Всички училища и отделни паралелки от 1. до 12. клас, които са в условия на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки, ще получат възможност за безплатен достъп до електронни учебници и стотици други образователни ресурси – видеоуроци, тестове, упражнения.

„От 23 ноември, понеделник, всяко училище, което има паралелки в дистанционно обучение, ще може да осигури специално за тях безплатен достъп до образователната платформа е-просвета“, съобщиха от „Просвета“.

Възможността е за всички училища, без значение учебниците на кои издателства ползват.

Достатъчно е директорът да подаде заявка през сайта на най-голямото българско образователно издателство и ще получи необходимия му двуседмичен безвъзмезден достъп – колкото обикновено трае ученето извън класните стаи.

Платформата е-просвета съдържа електронни учебници на издателската група по всички предмети за всички класове от 1. до 12. клас. Тя предлага и стотици видеоуроци с учител за 1. – 7. клас, както и близо хиляда новосъздадени кратки електронни урока – особено ценни при дистанционното обучение. Към уроците има кратки тестове за проверка на усвоените знания, които може да се използват в клас или самостоятелно от учениците. Е-учебниците са обогатени с общо над 35 000 ресурса: интерактивни упражнения, образователни филми, звукозаписи, 3D симулации.

„Ще разширим възможността не само за децата в дистанционно обучение, но и за тези, които все още са в клас, да могат за по-дълъг период да получат безвъзмезден достъп до е-просвета. В момента тече инициативата „Вземи и тествай безплатно“. Заедно с нашите партньори от водещия телеком А1 решихме да удължим от 15 дни на цял месец времето, в което родители и деца да ползват платформата безплатно, преди да решат дали да продължат абонамента си, или да се откажат. Ще удължим и срока за тази наша инициатива – до 31 декември всеки родител ще може да се включи. Месецът за безплатно ползване започва да тече от деня на регистрацията – така че всъщност възможността остава до края на януари догодина“, пояснява г-н Владимир Кръстев, изпълнителен директор на „Просвета Либри“ – дружество, развиващо електронните образователни ресурси на издателската група.

„Всеки работен ден продължаваме да създаваме нови видеоуроци. Благодаря на учителите, които в тази извънредна обстановка идват при нас, за да застанат пред камерата с мисъл за децата“, допълва г-н Кръстев.

„Просвета“ е първото и единствено българско издателство, което започна заснемането на видеоуроци с учител в подкрепа на дистанционното обучение още в началото на март. Над 150 видеоурока бяха предоставени безвъзмездно на БНТ и телевизия „България он еър“, за да могат децата от основното училище да завършат успешно миналата учебна година. През цялото лято и есента продължи заснемането на стотици нови уроци и сега всички те са качени за ползване в е-просвета.

Издателството е осигурило и напълно свободен достъп до т.нар. електронно четими варианти – PDF-и на своите учебници за 1. – 7. клас, които може да се ползват на компютър, лаптоп и таблет по всяко време и навсякъде.