ЕС може да плати близо 9 милиарда евро, за да си осигури няколкостотин милиона дози ваксини, срещу COVID-19, разработвани от Pfizer-Biontech и Curevac.

Това съобщи пред Ройтерс анонимен представител на Съюза, участващ в преговорите.

От ЕС се съгласили да платят по 15,50 за доза за ваксината на Pfizer и Biontech, твърди той. Това означава общ 3,1 милиарда евро за 200 милиона дози. Смата ще скочи на 4,65 милиарда, ако бъдат закупени допълнително 100 милиона дози.

Ценообразуването, което досега не бе разгласено, потвърждава, че ЕС плаща по-ниска цена от САЩ за първоначалната доставка на тази ваксина.

Споразумението включва гаранция, че страните членки на Съюза ще получат обезщетения, ако компаниите пренасочат дози към САЩ.

Отделно от Брюксел се съгласили да платят по 10 евро на парче за първоначалната доставка от 225 милиона дози от ваксината на CureVac. Първоначалната цена, поискана от германската компания, била по 12 евро. ЕС сключи договор с нея тази седмица за доставката на 405 милиона дози. От тях 180 милиона са евенгтуална допълнителна доставка.

От CureVac се ангажирали да започнат доставките до края на март 2021 г., твърди още официалният представител. Засега не е ясно дали допълнителните 180 милиона дози ще струват 10 или 12 евро едната. При цена от 10 евро ЕС ще плати общо за тази ваксина 4,05 милиарда евро.

Говорител на Еврокомисията отказал да коментира условията и ценообразуването на договорите за ваксините, тъй като те са конфиденциални.

Отказ дошъл и от Biontech и CureVac.