Регионалните здравни инспекции да могат да уведомяват официално гражданите, че са поставени под задържителна карантина и устно по телефона, и със SMS, и с електронна поща, а нуждата личният лекар да участва в процеса да отпадне.

Това гласят част от текстовете на законопроект на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова за изменения в Закона за здравето, които парламентът прие на първо четене днес. Друга промяна е въвеждане на забрана за износ на определени лекарства по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка и 3 месеца след отмяната им. Въвеждат се и солени санкции за нарушителите - от 50 000 до 100 000 лв. при първо нарушение и до 150 000 лв. при рецидив. 

Първото се налага заради натоварването на РЗИ заради коронавирусната криза и забавянето на карантиниране на лица, което пречи и на ефективността на противоепидемичните мерки. Второто - заради констатирания дефицит и риск от такъв на определени медикаменти в аптечната мрежа.

Това са и двата текста сред предложенията на Дариткова, които не срещнаха критики. За разлика от другите нейни идеи за ремонт на Закона за здравето, които не се харесаха дори на Министерството на здравеопазването, както Клуб Z писа.

Най-спорната поправка е свързана с предложеното отпадане на опцията за задължително настаняване в болница на носители на коя да е от всички конкретно изборени в закона заразни болести като част от противоепидемични мерки. През март - въпреки критиките, пак по идея на Дариткова, и COVID-19 влезе в списъка, редом със зарази като вариола, чума, холера, туберкулоза, антракс, полиомиерит, дифтерия, коремен тиф, малария и др. Пак тогава - с мотив, че не следва всички болни от коронавирус да се лекуват в болница, се сложи и опцията задължителната изолация да е "и/или" в болница. Сега отпадането и на това предизвика недоволство и от страна на здравното министерство, и от всички изказали се депутати - при това лекари, от БСП и ДПС днес. 

Дариткова настоя, че поправката е разумна, останалото нарече "медийни спекулации". По време на изказването си обаче уточни, че промяната по отношение на болничното лечение като противоепидемична мярка от март е позволила... различно тълкуване. Не се разбра защо вместо текстът да се поправи (от грешките през март) и да се прецизира, се предлага задължителният прием в болница с цел ограничаване на зараза изобщо да отпадне. За всички изброени заразни болести, каквото всъщност гласи предложението й по начина, по който е написано.

Именно това е и в основата на становището на Министерството на здравеопазването, което предлага и друг вид редакция на текстовете. Оттам припомниха, че има болести, за които незабавната изолация в болница е ключово за ограничаването на зараза и ремонт на текста по начина, по който се предлага само заради настоящата ситуация с COVID-19 създава рискове. 

Дариткова все пак обяви, че е готова между двете четения да приеме "всички разумни предложения", които постъпят. Не дефинира какво разбира под "разумни", но призова експертите да се включат.