България и още най-малко пет страни членки са внесли жалба в Съда на ЕС срещу пакета „Мобилност“, известен още като „План Макрон“.

Това съобщи евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) на брифинг за български журналисти.

Другите страни до този момент са Полша, Унгария, Литва, Латвия и Кипър. Възможно е да се присъединят и още страни, надява се Новаков.

Жалбата е внесена преди две седмици.

Очаква се съдът да се произнесе в срок от около една година. Поне такава е обичайната практика, обясни българският представител.

Надеждата е решението да бъде взето в този срок, за да не видят някои разпоредби изобщо бял свят. Всяка страна членка разполага с 18-месечен срок, за да транспонира пакета в своето законодателство. Така все още не се спазват някои от най-тежките за българските превозвачи и шофьори условия като задължителното връщане на камионите на определени периоди.

Очаква се България да получи 500 милиона евро, или близо 1 милиард лева по REACT-EU, каза още Новаков. Той бе съдокладчик по пакета, известен под названието „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа“. Европарламентът и Съветът на ЕС постигнаха завчера временно споразумение по пакета.

Парите за България лби трябвало да дойдат веднага, щом ЕП го одобри на второ четене, допълни Андрей Новаков. Той отново изтъкна важността на факта, че всяка държава може да поиска да се възползва от средствата по REACT-EU със задна дата. Така например вицепремиерът Томислав Дончев вече обявил, че 80 милиона лева ще отидат заз лекарите, помагащи в борбата срещу коронавируса.

Андрей Новаков е убеден, че ще бъде постигнат компормис за бюджета на ЕС въпреки ветото на Унгария и Полша.

„Не мисля, че забавеното в момента заради две държави одобрение ще окаже сериозно влияние“, каза той.

И припомни, че и двете страни са сериозни нетни бенефициенти. Полша дори е най-големият от тях в целия Европейски съюз.

„Ще приключим разговорите за бюджета най-късно до 10 декември. Няма държава, включително нетните донори, които да позволят да се лишим от европейско финансиране“, смята българският евродепутат.

Той отговори утвърдително на въпрос на Клуб Z дали очаква от страна на ЕС да бъдат направени известни отстъпки. Мнението му е, че те няма да са сериозни. Новаков обаче не пожела да гадае какви ще бъдат отстъпките.