Ден, след като мнозинството в Народното събрание реши изненадващо нещо, което е силно в ущърб на потребителите - че неустойките по т.нар. бързи кредити могат да бъдат двойно по-голяма сума от тази на самия кредит, същото това мнозинство прие окончателно промени, с които въвежда 10-годишна абсолютна давност за частни задължения. Облекчението ще важи само за физически лица, а твърдението на управляващите е, че така на практика се слага край на т.нар. казуси "вечен длъжник". 

Промените в Закона за задълженията по договорите бяха предложени от "Обединени патриоти" и подкрепени от ГЕРБ с мотива, че България е единствената държава от Европейския съюз, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност. Вносителите смятат, че с промяната са защитени в достатъчна степен и интересите на кредиторите, предвид дългия предвиден срок, в който те могат да организират събирането на вземанията си.

Въпросните поправки в закона би следвало да влязат в сила 6 месеца след обнародването им в "Държавен вестник". 

Промяната бе приета въпреки немалко критики, които законопроектът отнесе - но не заради общата идея за решаване на проблема с вечните длъжници, а заради начина, по който са написани самите текстове. И съмнение, че абсолютната давност от 10 години на практика би решила точно този проблем. Становище в тази посока последно дойде от Висшия адвокатски съвет. 

 
Адвокатите твърдят включително, че приетите законови разпоредби противоречат на Конституцията.