Тази сутрин в едно телевизионно предаване вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че при необходимост, предизвикана от развитието на пандемията от COVID-19, властите имат готовност за нов локдаун. Не стана ясно обаче какви са конкретните параметри, при които властите биха преценили, че има такава необходимост.

В тази връзка бих искал да посоча няколко факта и да задам един въпрос на г-н Томислав Дончев.

1. През 2019 година по данни на НСИ средно на ден в България са умирали 296 души.

2. В последните 5 дни по данни на Националния оперативен щаб средно на ден в България САМО от COVID-19 са умирали 130 души – 44% от среднодневната смъртност през 2019 година.

3. В последната седмица, за която НСИ е публикувал данни – 2-8 ноември, средно на ден са умирали 454 души – с 53% повече, отколкото през цялата 2019 година и с 48% повече, отколкото през същия период на миналата година.

4. Среднодневната смъртност от COVID-19 за този период (2-8 ноември) по данни на Националния оперативен щаб е била 52 души. Т. е., в следващите 13 дни тя е нараснала 2,5 пъти за периода 16-20 ноември.

За мен лично тези факти са много тревожни и говорят за приближаваща се (или вече настъпила) хуманитарна катастрофа. Ако съдя по днешната телевизионна изява на г-н Томислав Дончев, той очевидно смята, че те не създават необходимост от по-драстични мерки за овладяване на пандемията.

В тази връзка е и въпросът ми към него: г-н Томислав Дончев, при какви равнища на среднодневна смъртност от COVID-19 и на обща среднодневна смъртност (защото явно критично расте и смъртността от други заболявания) властите ще решат, че е възникнала необходимост от нов локдаун?

Т. е., каква е, според Вас, допустимата цена, измерена в трупове?

 

Тази сутрин в едно телевизионно предаване вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че при необходимост, предизвикана от...

Публикувахте от Tsvetozar Tomov в Събота, 21 ноември 2020 г.

 

Коментарът на Цветозар Томов е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.