За първи път: висш национален партиен форум онлайн проведе Младежкото ДПС и избра във виртуален формат новия си лидер - досегашния зам.-председател на структурата Сезгин Мехмед. Той поема поста след 7 години от евродепутата Илхан Кючюк.

Заседанието от дистанция на 350 делегати на младежката организация  на партията на практика бе генерална репетиция за предстоящата Национална конференция на ДПС на 12 декември. Заради пандемията и противоепидемичните мерки, които към момента забраняват събирането на повече от 30 души на закрито, и този висш партиен форум ще трябва да протече онлайн.

И това ще е предецент. На големия форум се очакват 1000 делегати.

Както първи Клуб Z писа, Движението би било заплашено от съдебна процедура по закриване, ако до средата на април не проведе най-висшия си партиен форум. Причината - Законът за политическите партии повелява, че такива заседания трябва да се случват регулярно по устав, а при два пропуска или липса на заседание в продължение на повече от 5 г., партиите биват съдебно закривани по искане на прокурор.

Последната Национална конференция на ДПС бе през април 2016 г. По устав заседание и избор на ново ръководство трябва да има през 3 години. 2019 г. обаче бе изборна - наесен имаше вот за местна власт, затова и конференцията бе отложена. Наложи се после и ново отлагане - датата за форума попадна в 2-та месеца извънредно положение заради COVID-19 (мерките бяха с сила от 13 март до 13 май). Последва ново отлагане.

Сега насрочената дата е 12 декември.

В опит да се застраховат срещу нови "извънредни" обстоятелства и риск от закриване, депутати от Движението поискаха промяна в Закона за политическите партии - сроковете по него да не текат по време на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка. Мнозинството в Народното събрание обаче отказа. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и бивш младежки лидер на партията, приветства онлайн националната конференция днес, а на 12 декември ще трябва да прочете доклад за проточилия му се с близо 2 години повече мандат, начело на Движението. Очакванията са Карадайъ да бъде и преизбран, но до форума има още време. 

Карадайъ поздрави младежите от името на почетния председател д-р Ахмед Доган, не пропусна да го спомене като основоположник на българския етнически модел, разясни, че в основата на политиката на партията е "заедността". Повтори тезите на ДПС, че е нужна програма за развитие на страната, припомни, че многократни са били призивите партиите да се съберат и да изработят национални приоритети, но тези призиви не са били чути от останалите.

Председателят на ДПС предупреди младежите, че трябва да бъдат винаги изпреварващо подготвени за предизвикателствата на времето. Нарече младежите "бъдещето на България" и ги предупреди, че каквито са те, такава ще е и държавата.

 

Илхан Кючюк: Имаме късмета да се учим лично от Доган

"Д-р Доган винаги е казвал, че най-ценното качество на политика е знанието. Ние имаме късмета и щастието да бъдем обучавани лично от Ахмед Доган."

Това пък заяви в отчетния си доклад досегашният председател на МДПС - най-голямата младежка партийна организация у нас - евродепутатът Илхан Кючюк, който след 7 години начело се оттегля. Той отчете успехи на структурата и това, че нейни кадри са в ръководствата на европейското либерално политическо семейство. Обяви инициативата "Другото поколение", която призовава за активно участие на младите хора в гражданското общество, а след това и в управлението.

"Днешното управление е провалено", сподели ясната политическа позиция на ДПС Кичюк. Обяви се за дигитализация и езелена икономика (приоритети в ЕС - б.р.) и добави, че "в свят на дигитализация не може да има аналогово управление".

Откриването на младежката конференция течеше онлайн и за делегатите, и за публиката - второто само в първата част и за доклада на Кючюк. Приветствия имаше от международни партньори на ДПС в либералното семейство, както и от Мартин Куте от фондация "Фридрих Науман".