Уважаеми интелектуалци, които не подкрепяте ветото на България спрямо Северна Макдония за ЕС,

Всички вие сте известни като хора, които защитават последователно демократичните ценности и евроатлантическата ни ориентация. Чест и почитания за това. Защо обаче слагате северномакедонска лъжица катран в собствената си каца с мед?

Не можем просто да забравим историята, за да градим настояще и бъдеще. Ако не се разберем за историята със Скопие, то коридор номер 8 няма да има. Ако Франция и Германия не се бяха разбрали за историята, изобщо нямаше да има ЕС.

Не може да се говори за интепретация на историята, особено на новата и най-новата история. Историята е най-точната хуманитарна наука. В нея няма интерпретации. Има документи. Интепретациите на историята са част от политиката. В Скопие интерпретират. Вие също се опитвате да интерпретирате. Би трябвало просто да се придържаме към документите.

Не можем  - и не искаме - да определяме идентичността на хората в Северна Македония. Но и те не могат да подменят идентичността на своите предци със задна дата. Колкото и да го искат.

Ужасно е, че точно ние трябваше да спрем Северна Македония за ЕС. Още по-ужасно е обаче точно ние да пуснем Югославия в ЕС. Ужасно най-вече за хората в Северна Македония, които не споделят всеобщата омраза към България.

Прекрасно ще бъде, когато Северна Македония влезе в ЕС и границата между нас падне. Македонците обаче вече са в НАТО, а границата си стои кажи-речи непокътната. Очевидно е, че досегашната ни политика не дава резултат и нещо трябва да се промени. Включително да се хвърли камък в блатото.

Не може да се хулят - с основание - онези българи, които имат сантименти по българския комунистически диктатор. И същевременно да се подминава фактът, че в Северна Македония все още величаят югославския комунистически диктатор. 

Не може да се преговаря с държава, която не спазва договорите, които е подписала. Подобно поведение няма нищо общо с европейските ценности.

Нашият интерес е Северна Македония не просто да влезе в ЕС. А да стане истинска европейска държава. Самите ние сме отдавна в ЕС, но все още не сме истинска европейска държава. Нима сте доволни от това?

Като спираме Северна Македония за ЕС ние - безспорно - правим услуга на Русия. Ако я пуснем в това състояние обаче ще обслужим Русия още по-добре.

Не компрометирайте демокрацията и Запада. Демокрацията е нещо много повече от безропотно служене на Запада. Демокрацията и западната цивилизация не изключват различно мнение. Напротив - изискват го. Демокрацията и западната цивилизация  не означават отказ от всякакво достойнство. Напротив - означават уважение на достойнството на всеки.

Нормално е Запада да не разбира съвсем какво точно искаме от Северна Македония. Наш дълг - и най-вече ваш - е да му обясняваме. Не просто да му се подмазваме.

Правителството може би се опитва да си вдигне рейтинга с темата "Северна Македония". Но по-важното е, че то просто няма друг избор. Напротив – вие, уважаеми интелектуалци, сте тези, които изкуствено му помпате рейтинга с непремерените си критики.

Не може дългогодишни усилия и грамадни жертви от страна на България за Македония да се свеждат до нечий рейтинг. Обидно е, противно е. Подобно поведение няма нищо общо с Европа. Прилича повече на евтин балкански тарикатлък. И тъй като подобно принизяване на българската позиция се наблюдава и в западни медии, то и тук явно трябва много да се обяснява. Евроатлантическото и националното могат и трябва да са в хармония, не да се противопоставят.

Не може да се сърдиш на властта, че не се съобразява, когато над 60% от хората подкрепят протестите срещу нея. И същевременно да недоволстваш от това, че се съобразява, когато над 80% искат да си уредим отношенията със Скопие преди началото на преговорите с ЕС.

Не може да се твърди, че българската позиция е краен национализъм. България е направила своите отстъпки в съзвучие с европейските ценности. Тези ценности обаче изискват отстъпки и от двете страни. Справка - отново Франция и Германия.

Не може перманентно да си сърдит на народа си, че е прост, че не те разбира. А да не си заедно с него в най-важните исторически моменти. Това, че си по-умен и по-образован не означава, че си безгрешен и че винаги си прав.

Не можем да пропуснем просто така този исторически момент, в който имаме възможност да нормализираме най-накрая отношенията си с нашите братя и сестри край Вардар. Ние не се възползваме от европейското си членство, за да налагаме собствената си позиция с аргументите на силата. Точно обратното - нашата позиция е налагане на европейски ценности чрез силата на аргументите.

Не е изключено ветото на България в крайна сметка да провокира събития, благоприятни за всички.