Федерален окръжен съдия в Пенсилвания отхвърли иск на Доналд Тръмп и неговия изборен щаб да бъдат признати за недействителни милиони подадени по пощата бюлетини в щата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдия Матю Бран в Уилямспорт, Пенсилвания, заяви, че на съда са били представени пресилени аргументи, неподкрепени от доказателства, и спекулативни обвинения, по думите му, "безразборно съшити също като чудовището на Франкенщайн". Съдия Бран, номиниран от бившия президент Барак Обама, заяви, че "няма право да отнема правото на глас дори от една-единствена личност, още по-малко от милиони граждани".

Искът, внесен от личния адвокат на Тръмп - Рудолф Джулиани, целеше да спре удостоверяването на победата на демократа Джо Байдън в щата с аргумента, че някои окръзи неправилно са позволили на избиратели да поправят грешки в пощенските си бюлетини. Джулиани заяви, че е разочарован от съдебното решение. Но "то ще помогне на нашата стратегия да отнесем случая до Върховния съд", добави той.

Решението на съдия Бран разчиства пътя за удостоверяването на победата на Байдън в Пенсилвания, което трябва да стане утре. Щабът на Тръмп ще поиска от Трети окръжен апелативен съд във Филаделфия да преразгледа решението в съкратен срок, добави Джулиани. Повечето от съдиите в този съд са номинирани от републикански президенти. Четирима са номинирани от Тръмп.

В Мичиган вчера републиканци поискаха от щатските власти да изчакат 14 дни с удостоверяването на победата на Байдън, което да позволи одит на бюлетините в окръг Уейн, включващ град Детройт, като се позоваха на "нередности", без да посочат конкретни доказателства. Байдън спечели 154 000 гласа повече от Тръмп в Мичиган, припомня Ройтерс.

Говорител на изборния орган на щата заяви, че твърденията за изборна измама са неоснователни и че щатски закон не позволява одит преди сертифицирането на вота, което трябва да стане утре. Двама водещи републиканци от Законодателното събрание на Мичиган, които бяха повикани от Тръмп във Вашингтон, заявиха след срещата си с него в петък, че не разполагат с информация, която би променила резултата от вота в щата.

Юридическият екип на президента Тръмп заяви днес, че изборния щаб на републиканеца е подал петиция за ново преброяване на президентския вот в Джорджия, след като резултатите показаха, че демократът Джо Байдън е победил в щата с минимален аванс, предаде Асошиейтед прес.

Щатският секретар, републиканецът Брад Рафънспъргър, в петък удостовери резултатите от изборите в щата, според които Байдън побеждава Тръмп с 12 670 гласа от подадени около 5 милиона бюлетини, или 0,25 процента. Губернаторът републиканец Брайън Кемп след това сертифицира списъка с 16 президентски електори от щата. Щабът на Тръмп имаше право в срок от два работни дни да поиска поредно преброяване.

Адвокатският екип на Тръмп заяви, че щабът на Тръмп "продължава да настоява за честно преброяване в Джорджия, което трябва да включва сравняване на подписите". В петък, при сертифицирането на резултатите, губернатор Кемп също изрази опасения относно подписите, но Рафънспъргър потвърди увереността си в резултатите и в днешна статия във "Вашингтон пост" заяви, че "изборната система в Джоджия никога не е била по-сигурна и по-достойна за доверие".

Фактът е, че се изисква подписите върху молбите за гласуване по пощата и върху пликовете да се проверяват при получаването им. Законът в Джорджия позволява на даден кандидат да поиска ново преброяване, ако разликата е по-малка от 0,5 процента. Преброяването ще се извърши с помощта на скенери, които четат и табулират гласовете.

Служителите от изборните власти на щата вече извършиха пълно ръчно преброяване на всички бюлетини за президентските избори, но това произтичаше от задължителното изискване на одит и не се смята за официално повторно пребряване съгласно закона. Щатското законодателство изисква одит "на ръка" на един от изборите, за да се гарантира, че машините са преброили бюлетините точно, и Рафънспъргър избра президентския вот.

Бяха установени непреброени бюлетини в няколко окръга, което наложи повторното удостоверяване на резултатите в тях преди сертифицирането в щата.