Вицепремиерът Красимир Каракачанов защити своя заместник във ВМРО Ангел Джамбазки за поведението му при скандалните сцени по време на протеста пред сградата на партията преди дни.

В гостуване в бТВ Каракачанов оправда действията на евродепутата, нарече го "добро момче, което винаги помага на хората", и съзря провокация, предвид това, че на следващия ден България трябваше официално да изрази позиция за стартиране на преговорите между ЕС и Северна Македония.

Подобно на Джамбазки, министърът на отбраната също разкритикува бТВ за отразяването на протеста.

"Вие поставяте въпроса отзад напред. Хващате котката да опашката, започна по тази тема Каракачанов. - Преди да се появи Ангел Джамбазки на прозореца с маркуча, има други факти. Не знам защо вашата медия още от вечерта - тя не присъстваше там, но един час по-късно, съвсем тенденциозно, започна да говори точно това: да внушава, че някой е нападнал протестиращите. Тогава се обадих на ваши колеги и им казах, че има клипове, които самите протестиращи са пубикували."

"Вижда се много ясно как една тълпа от 50-60-70 човека, много от които видимо нетрезви, идват пред самата врата, започват да я блъскат, вратата е заключена, продължи той. - Когато ми се обади охраната, че подобно нещо се случва, аз им казах веднага за заключат вратата и лично се обадих в полицията. Вижда се много ясно как се блъска по вратата, как се удря по прозореца, един път, втори път, трети път... Лицето, което прави това, се обръща, получава окуражителни възгласи, продължава, чупи прозореца. Извинявайте, но когато някой иска да нахлуе в дома ви, иска да чупи и когато няма кой да ви защити, се защитаваш сам."

"Вижда се много ясно кой започва да чупи, вижда се много ясно кой хвърля във фоайето запалителни факли, хвърлят се пиратки... В тази сграда има фирми, има научен институт. В момента, в който тези хора са искали да нахлуят, е имало репетиция на ансамбъл с 30-ина деца."

Последва въпрос на водещата Жени Марчева за Джамбазки.

"Първо, Ангел Джамбазки не е хвърлял бомбички. Не става въпрос за бомби, а за пиратки. Това е периодът, в който се чупи прозорецът,  до идването на полицията. В момента, в който Ангел пуска маркуча, заедно с другите момчета, тълпата се пръска. И той спира. Тогава идва полицията и прегражда", отвърна той.

И продължи:

Ангел Джамбазки е доброволец във ВМА от 21 дни, но вашата медия пропусна да отбележи това. Попитайте тези, които чупиха и трошаха, освен че не носят маски, дали някой от тях е бил един час доброволец. Ангел е от 21 дни доброволец. Някои предпочитат да го изкарат лош. Не, той защитава собствеността. Не е хулиган. Ангел е добро момче, което помага на хората и винаги го е правил, но защитава собственост на организацията, на която е заместник-председател."

"На нас във ВМРО, ако някой ни направи добро, ние го връщаме двойно. Ако някой ни обиди, отминаваме обидите, но ако някой ни нападне - отговаряме. Такава е нашата историческа практика. ВМРО не е певческо дружество, ВМРО на никой не е позволявало да мачка българщината и ВМРО. Особено, когато те нападат. Няма такива обяснения, някакви мирни хора... Какви мирни хора, някои от тях бяха видимо пияни, включително лидер на политическа партия. Вижте записите и ще видите кой. Явно се търсеше провокация", каза още Каракачанов.

Той съзира провокация в избора на ден за протест:

"Още нещо, което, кой знае защо ви убягва - кога се случва това? Вечерта, преди България на другия ден да изрази позицията си за Македония. Тези протестиращи са против българската позиция да защитим българския интерес? Или може би някой ги е мотивирал да дойдат? Някои от тях носеха петолъчки на главата си и са известни с това. Известни са със своите просъветски убеждения. Разсъждавам на глас просто, защо не го проверите?"

На въпрос на водещата дали визира Волен Сидеров, Каракачанов отговори:

"Говоря по принцип. Не споменавам имена, но то се вижда."

За Северна Македония

Вицепремиерът коментира и събитията с отказаната подкрепа за Северна Македония от страна на България.

"Правителствата в Македония не са нормални правителства. Не създаваха на своите граждани условия за нормално развитие, а създаваха само и единствено напрежение вътре в държавата, обяви той. - Първо започнаха с преследвания на хората, които се наричаха българи, после конфликт с Албания, скандалите с Гърция, скандалите с България - и това 28 години. Поради тази причина една част от българите в Македония идват и си вземат българско гражданство. За да могат по-добре да живеят."

Според него България много ясно е заявила, че основата на нашата подкрепа за ЕС е изпълнението на договора, който беше подписан 2017 г. Този договор не се изпълняваше, отбеляза той. В същото време България първа е признала Македония и винаги я е подкрепяла.

"Бившият премиер Любчо Георгиевски го каза много ясно: Въпреки голямото желание на премиера Зоран Заев, Македония се управлява от една дълбока държава - това са бившите югославски служби, които контролират медиите, политическия елит и бизнеса", обясни лидерът на ВМРО.

"До този момент нашите приятели в Македония, братя бих ги нарекъл, от България са получавали само добри неща - първи признахме тяхната независимост. Близо 30 години, когато България прави нещо добро, не се чува една добра дума - било от македонски политик, било от медия. Когато обаче България постави въпроса за общата ни история, за това, че има хора, които са репресирани, че са българи, когато кажем - ние ви подкрепяме, а вие рушите българските паметници, фалшифицирате историята, тогава се надига вой", допълни още той. 

"Тази държава чука на вратата на Европа, даже ние я дърпаме за ръката да влезе в Европа. Искаме тази държава да се държи уважително."

Каракачанов припомни, че ЕС има много ясно правило, което касае всички, включително България - не може да влезеш в ЕС, ако не си решил спорните двустранни въпроси.

"Скопие няма желание да ги реши. Те смятат, че могат да хитруват, както досега. България да ги подкрепя, а те за благодарност да ни забиват ножа в гърба и да ни злепоставят", завърши по този казус Красимир Каракачанов.