Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи пред БНТ, че веднага след обсъждането на алтернативния бюджет на левицата в пленарна зала става доброволка във Военномедицинска академия (ВМА). Тя иска да се включи като санитарка.

Намерението й не е отсега, Нинова заяви желание за доброволчество в битката срещу коронавируса малко, след като се справи със заразата. Тя беше приета във ВМА. 

Нинова припомни, че депутати от левицата са станали доброволци и предстои още от колегите ѝ да се включат.

По думите ѝ COVID-19 може да бъде победен, ако се създадат чисти болници и такива само за пациенти с коронавирус. Тя е убедена, че трябва да се осигурят безплатни тестове за гражданите.

Най-големият проблем на кризата след здравето е неравенството, бедността и доходите. Там проблемите трябва да се решават трайно и държавнически, добави Нинова.

Решение според нея е и държавна наредба, която да регламентира заплащането на лекари и медицински сестри. Тук трябва държавна наредба за доходите на медиците -  базова заплата на всички и след това тя да се надгражда на базата на болниците. След това - ДДС на лекарствата и държавен резерв, очерта Нинова стъпките за реформа в здравеопазването.

Стара битка за БСП е болниците да не са търговски дружества, изтъкна Нинова. И настоя и да се направи електронното здравно досие на всеки човек. Според нея здравеопазването трябва да се разглежда на регионален принцип.

БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителен доход, като вземат 2015 г. Другата уязвима група са младите семейства с деца. Ние предлагаме въвеждане на семейно подоходно облагане. Това ще облекчи семействата дългосрочно, категорична бе Нинова и припомни, че от много време левицата иска отмяна на плоския данък.