Френският президент Еманюел Макрон смята, че ситуацията с разпространението на коронавируса не позволява в скоро време да се отмени карантинният режим в страната. Той каза това в интервю за вестник "Журнал дьо диманш", предаде БТА.

В момента нивото на разпространение на вируса е същото като при въвеждането на вечерния час (през октомври). Не може да става дума за отмяна на карантината, заяви френският лидер. Той обаче обеща, че във вторник, когато ще направи изявление по телевизията, ще внесе яснота за системата от ограничителни мерки.

"Не може да има нищо по-лошо от неопределеността, тя създава у хората впечатление, че са принудени да съществуват в неясна обстановка", каза Макрон.

Трябва да се внесе яснота, да се определят целите и как можем да ги постигнем, подчерта той, но добави, че това е трудно, защото пандемията е непредсказуема и в световен мащаб.

В същия брой на изданието говорителят на френското правителство Габриел Атал обаче каза, че се очаква Макрон да обяви смекчаване на мерките и три етапа на "облекчаване на режима" в зависимост от епидемичната обстановка.

Първият би могъл да започне на 1 декември, вторият - около 20 декември, преди коледните празници, а третият - от януари 2021 г. Той уточни, че от 1 декември е възможно да бъдат отворени магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Ще има обаче ограничения за работата на ресторантите и кафенетата. Сега всички са затворени.

Атал каза, че Франция е подписала вече три договора за доставка на ваксини, най-малко три са в напреднал етап, а по още три започват разговори. Всеки договор предвижда доставка на средно по 30 милиона дози.