Австралия се сблъска със силна втора вълна на болни от COVID-19, започнали като огнища в хотели за карантиниране, съобщи Syndey Morning Herald. 

Първоначално австралийското правителство възприе политика за осигуряване на карантина в местни хотели за всички пътуващи. Основен довод бе, че така може да се контролира по-добре спазването на карантината, както и да се осигури малък персонал във всеки хотел, който да наглежда заразените и да следи за влошаване на симптомите.

През октомври доклад на правителството заключи, че хотелската карантина е била успешен подход, но препоръча създаването на национална карантинна сграда за 3000 души в Хауърд Спринг в северната част на страната като по-добър вариант.

През миналата седмица обаче Южна Австралия бе принудена да мине в пълен локдаун след ръст на COVID-19, свързан именно с хотелска карантина. Според експерти мощната втора вълна в Мелбърн също е започнала от огнище в хотел, както и скорошният ръст на зарази в Адеалаида.

"От седмици казвам, че въобще не ми харесват тези хотелски карантини", коментира проф. Ейдриън Естерман от департамента по биостатистика в Южноавстралийския университет.

Един от водещите епидемиолози в страната - проф. Мари-Луиз Маклоус, съветник по COVID-19 към СЗО, призовава за специална сграда за карантиниране още от юни.

"Но никой не беше готов да слуша. За жалост нужни са четири огнища в хотели, за да започне разговор."

Австралийската опозиция също настоява да се спре практиката. Но управляващите смятат, че е невъзможно да се осигурят нужните стаи и персонал в една централизирана сграда за карантиниране. Според тях местенето на вече карантинираните води до сериозни логистични рискове, особено за местното население.

Подобна практика е налице в Хонконг, Япония, Сингапур и други държави, където заразата така или иначе е по-добре овладяна - и засега те не са били проблем там. Обсъждаше се въвеждането й у нас.