Казусът с откраднатото тефтерче на Филип Златанов стана първият повод за новия парламент да демонстрира различната политическа обстановка, в която се намира България след последните избори за НС. Още при преговорите за съставянето на кабинета "Борисов" 2 наблюдатели коментираха, че за пръв път в историята на прехода България ще бъде истинска парламентарна република, в която мнозинството няма да може да упражнява диктат.

Ако зависеше от ГЕРБ вътрешният министър Веселин Вучков нямаше да бъде извикан, за да дава разяснения по казуса с тефтерчето. Герберите бяха против това предложение на "Атака" и дори част от реформаторите ги подкрепиха. Гласовете обаче не стигнаха и Вучков в крайна сметка се яви в пленарната зала.

Обичайната практика досега бе мнозинството да крие министрите си при подобни случаи, гласувайки против предложения за тяхното изслушване. Когато управляващите са монолитни, тази система работи безотказно и много рядко имаше случаи, в които да има пробив. В този парламент очевидно това няма да е така.

Съвсем отделен е въпросът дали точно Вучков е най-подходящият човек, който да коментира ситуацията. Със сигурност обаче в близките дни, седмици и месеци ще има казуси, по които точно съответният министър ще трябва да дава обяснения. И невъзможността на мнозинството да го скрие е много добра новина за обществения интерес.

В момента България за пръв път е парламентарна република не само на думи, а и в действителност. Досега бе премиерска, но след 5 октомври парламентът преживява нещо като катарзис. В този мандат той няма да бъде просто придатък на изпълнителната власт.