Администрацията на американския президент Доналд Тръмп вероятно ще задълбочи своята икономическа война с Китай, и то в последните дни на това правителството - само два месеца преди екипът на Джо Байдън да поеме управлението. 

По информация на Bloomberg екипът на Тръмп смята да издаде списък с 89 китайски компании, голяма част от които работят в космическия сектор, на които ще бъде забранен достъпът до високите американски технологии. Причината - високата вероятност за връзки на тези фирми с армията на Китайската народна република. 

За момента министерството на търговията на САЩ отказва да коментира, пише пък Ройтерс. Неофициално обаче става дума за компании от ранга на Commercial Aircraft Corp. of China Ltd., Comac и Aviation Industry Corp. Последната е огромен държавен конгломерат със 100 и дори повече дъщерни дружества с повече от 450 000 служители.

Администрацията на Тръмп вярва, че тя е контролирана или дори направо притежавана от Китайската народна освободителна армия и още през юни я включи в списък на проблемните компании. Фирмата управлява и цивилен бизнес, през който произвежда самолети за богаташи. Повечето части, с които са произведени машините, са направени от смесени предприятия с американски компании. 

Накратко - идеята е да се спре именно този поток от смесени фирми, така че китайските военни да нямат пряк и свободен достъп до американски технологии.

Според повечето експерти този ход на САЩ ще засили допълнително напрежението между двете страни, което и към момента е сериозно - от търговията през споровете за независимостта на Тайван и коронавируса. Всичко това - докато Джо Байдън все още избистря екипа си. 

Реакция на информацията дойде все пак от Китай. Говорителят на външното министерство заяви, че Пекин "твърдо се противопоставя на потисничеството на САЩ спрямо китайските компании, и то без никаква причина". 

"САЩ трябва да спрат да разширяват и разтягат концепцията си за национална сигурност, което правят с цел да потискат чуждестранните компании", обясниха от Поднебесната империя.