Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди да започне предаването на властта на избрания да заеме поста му Джо Байдън, след като шефката на правителствените служби призна втория за "очевидния победител" в изборите от 3 ноември, предадоха световните агенции. 

След седмици опити да хвърли съмнение върху честността на изборите и неуспешни усилия да ги оспори в съда републиканският президент съобщи в туитър, че е разпоредил на службите да сътрудничат на идващата администрация, но пак отказа да признае поражението си.

По-рано администраторката на Общите служби Емили Мърфи даде зелена светлина на Байдън да координира действията си с федералните служби до встъпването си в длъжност на 20 януари. Тя се обоснова с "неотдавнашни развития, включващи правни оспорвания и удостоверяване на резултатите". В събота съдия в Пенсилвания отхвърли иск на екипа на Тръмп, оспорващ победата на Байдън в този ключов щат. Вчера друг такъв щат, Мичиган, също удостовери победата на демократа. Все повече републиканци я признават, след като седмици търпяха необоснованите твърдения на Тръмп, че тя му е "открадната".

“Моля да знаете, че стигнах до решението си независимо, основавайки се на закона и на наличните факти. Не съм била под пряк или косвен натиск от никой представител на изпълнителната власт - включително от тези, котито работят в Белия дом или в Администрацията на общите служби, що се отнася до същината и времето на моето решение", написа назначената от Тръмп Мърфи в писмо до Байдън.

Минути след него Тръмп написа в туитър: “Ще продължим добрата битка и вярвам, че ще надделеем! Въпреки това, в най-добрия интерес на нашата страна, аз препоръчвам на Емили и на нейния екип да направи каквото трябва, що се отнася до първоначалните протоколи, и казах на моя екип да направи същото."

Асошиейтед прес отбелязва, че Мърфи е била изправена пред критики от демократи и републиканци за това, че не е започнала преходния процес по-рано и е попречила на екипа на Байдън да работи с агенциите за персонала по плановете за неговата администрация. Закъснението отне на Байдън достъпа до свръхсекретните брифинги по националната сигурност и затрудни опитите на екипа му да започне да съставя своите планове за отговор на коронавирусната пандемия.