"Това, което липсва в България, но го има в Европа и в САЩ, са мерки за бизнеса. 

В бюджет 2021 има някои социални мерки, най-вече за пенсионерите, и това е добро. Но тези за бизнеса са недостатъчни. Ще влезем в новата година и внезапно ще се окаже, че все повече пари трябва да се дават в пера, които всъщност не са определени в сегашния бюджет. И ще стане така, че следващото правителство ще трябва да променя бюджета веднага през пролетта.“

Това е прогнозата на бившия финансов министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков преди днес Народното събрание да се заеме окончателно с приемането на финансовата рамка за догодина. Пред бТВ Дянков обобщи, че новият бюджет е направен така, сякаш кризата няма да продължи, а вместо това е било нужно кризата да се вземе като даденост - защото 2021 г. няма да е по-лесна от 2020-а, а вероятно ще е по-трудна. 

Дянков не се съгласи с версията, лансирана най-вече от опозицията, че новият бюджет е "разоряващ", заяви, че пари има, но пресметна, че трябва да се предвидят между 3 и 5 млрд. лв. конкретна помощ за бизнеса - нещо, което липсва от разчетите на правителството сега. Той обяви още, че няма риск от т.нар. дългова спирала на този етап.

Бившият министър даде и конкретен пример: 

„Проблемът с мярката „60:40“ (плащане на заплати съответно от държавата и от работодателя - б.р.) е, че отнякъде бизнесът трябва да има поне тези 40%. Каквито резерви имаше обаче - вече са изчерпани. В другите страни от миналата седмица минават на проценти 90:10 и 85:15. Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ.“

По думите му иначе вариантът е работните места в някои сектори да изчезнат. Дянков прогнозира и по-голяма безработица догодина. Но добави, че ако парите за бизнеса, които ги има - макар и не за цялата 2021 г., трябва да бъдат изхарчени в началото на периода, който ще е най-труден, защото ако това се забави - "ще трябва да плащаме много повече пари с години напред, за да можем да влезем обратно в някакъв икономически растеж".

Дянков каза още по повод мерките, че по-важно е здравето на хората, дори и бизнесът да е прав, че след затваряне възстановяването ще е по-трудно. Но призова правителството, въпреки че 2021 г. е изборна година, да се даде песимистичен вариант на бюджета, а не оптимистичен, а ако се окаже, че няма трета и четвърта вълна на пандемията и кризата - най-лесно е предвидените пари да не се изхарчат. 

По думите му е неразбираемо защо в настоящата криза властите планират примерно бюджет за около 3 млрд. лв. за сектор "отбрана" догодина, вместо средствата да бъдат пренасочени там, където от тях ще има нужда - здравеопазване, бизнес, образование.

"Защо, с кого ще се борим и ще водим войни догодина?", попита той. 

Бившият министър обърна внимание, че правителството много говори за средствата, които се очакват от Европа, и че ще се разчита на тях, но срещу тази заявка няма готови проекти. И ако процесът с изработване на проекти в бизнес и социалната сфера не се ускори, то може и да не можем да ползваме финансиране.