Над половината от българите са убедени, че коронавирусът е изкуствено създаден. А 40% са още по-конкретни - той е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 хил. българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Това са някои данни от националното представително изследване на "Тренд". То е проведено между 2 и 10 ноември сред 1001 души в цялата страна по поръчка на "24 часа". Методът е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице".

Все пак изследването отчита известна тенденция към леко отрезвяване, като има спад у хората, които вярват в най-крайните конспиративни теории за чипирането например. Спад има и в дела на онези, които въобще отричат съществуването на вируса. Това вероятно се дължи и на големия ръст на заболеваемост и смъртност в България през последните два месеца.

Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създаден. Този процент расте, през юни е бил 43 на сто. Едва една четвърт не приемат това твърдение.

45% от анкетираните смятат, че коронавирусът е нарочно измислен с цел печалба на фармацевтичните компании.

Темата с ваксините става все по-актуална, особено след зачестилите съобщения от различни фармацевтични гиганти за добрите резултати от изпитанията при голям брой хора. Българите и тук имат конспиративни обяснения. Една четвърт (25%) от анкетираните през ноември са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании след това да спечелят повече. През април съгласните с това твърдение обаче са били повече - 39%.

През април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември имаме повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Една трета продължават да смятат, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които подкрепят подобно твърдение.

.17 на сто, или 935 хил. души, са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо юни, когато делът е 23%. Неприемащи тази конспирация са 65%, като има ръст спрямо юни, когато те са били 56 на сто. "Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и на факта, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен", отбелязват от "Тренд".

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Все пак има известен спад сред конспираторите. През юни всеки пети (22%) българин е вярвал в чипирането.

Друга конспиративна теория, която тестват от "Тренд" отново през ноември, е за мрачната роля на Бил Гейтс, който стои зад пандемията от коронавирус. Разбира се, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. И тук има известно осъзнаване. През ноември 14% са съгласни с това твърдение, а през юни делът им е бил 21%.

53% от българите не вярват, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са на обратното мнение. Делът на съгласните през юни е бил 12%.