Президентът Джо Байдън от вчера съобщава ключови назначения в неговия кабинет. Освен приемствеността от администрацията на Барак Обама, на когото Байдън беше вицепрезидент, прави впечатление големият дял на жените на ключови постове, което отличава избрания президент от неговия предшественик.

"В женски ръце" се очертава да бъдат националната сигурност, разузнаването, отбраната и финансите. За някои от тези департаменти (министерства) това ще бъде исторически прецедент.

Аврил Хейнс е номинирана за директор на разузнаването. Ройтерс припомня, че тя беше заместник-съветник по националната сигурност на Обама и преди това - първата жена, служила като заместник-директор на ЦРУ. Хейнс е заемала няколко поста в Колумбийския университет, след като напусна администрацията на Обама през 2017 г.

Аврил Хейнс (вляво с маската) с Байдън по време на кампанията му. Снимка АП/БТА

За съветник по националната сигурност Байдън е избрал мъж - Джейк Съливан. Той е бил съветник по националната сигурност на Байдън през мандатите му като вицепрезидент на Обама. Съливан е работил също като заместник-началник на кабинета на държавния секретар Хилъри Клинтън. 

За министър на вътрешната сигурност бъдещият президент също номинира мъж, родения в Куба Алехандро Майоркас. Той ще е първият латинос, който би оглавил ведомството, ако бъде утвърден на поста. Майоркас е оглавявал службите по гражданство и имиграция при Обама.

Алехандро Майоркас. Снимка АП/БТА

Линда Томас-Грийнфийлд е номинирана за посланик на САЩ в ООН. Байдън връща на този пост ранга на член на кабинета. Тя е чернокожа и е била най-високопоставеният дипломат на Обама за Африка от 2013 до 2017 г. Отговаряла е за американската политика по време на епидемията от ебола в Западна Африка. 

Линда Томас-Грийнфийлд. Снимка АП/БТА

Байдън каза, че си е избрал финансов министър и че ще съобщи името ѝ до Деня на благодарността в четвъртък. За поста се спрягат няколко имена.

Джанет Йелън, бивша председателка на Федералния резерв, е с най-големи шансове според източници от кръговете на демократите и на паричната политика, на  които се позовава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Йелън е засилила фокуса на централната банка на САЩ върху работниците и неравенствата. След като Тръмп я смени с Джером Пауъл през 2018 г. Йелън е останала активна в политическите дебати в мозъчния тръст Brookings Institution.

Лейл Брейнард е членка на управителния съвет на Федералния резерв и бивш подсекретар по международните въпроси по време на финансовата криза  през 2009 г. 

Сара Блум Раскин е работила преди като управител във Федералния резерв и зам.-министър на финансите, единствената досега жена, която е била на втория по ранг пост в това министерство. Адвокатка и бивша щатска финансова регулаторка в Мериленд, тя е работила в сферата на финансите и в момента е директор във Vanguard, инвестиционен гигант, управляващ активи от $6 трилиона.

Мишел Флауърной е по общо мнение фаворитката за министър на отбраната. Ако Байдън я назначи, и тя стане първата жена начело на Пентагона в историята на САЩ. Флауърной е била на висши постове в това ведомство в администрациите на Бил Клинтън и на Барак Обама, била е съветник по отбраната в кампанията на Байдън и е основала съвместна консултантска фирма с номинирания за държавен секретар  Антъни Блинкен. 

Мишел Флауърной. Снимка АП/БТА

Тами Дъкуърт, също се споменава като евентуална номинация за шеф на Пентагона, е сенаторка от Илинойс, която беше между кандидатките за вицепрезидент на Байдън. Служила е като офицер в американската армия в Ирак, където е изгубила и двата си крака, след като хеликоптерът ѝ е попаднал под обстрел през 2004 г.  Дъкуърт е била помощник-секретар по въпросите на ветераните в администрацията на Обама и ако получи назначението би била първата американка от тайландски произход, която става член на кабинета.

Тами Дакуърт. Снимка АП/БТА

Сали Йейтс е една от възможностите за министър на правосъдието и главен прокурор. Тя за кратко изпълняваше тази длъжност в началото на мандата на Тръмп, от която беше уволнена за неподчинение, след като отказа да защитава забраната за влизане в САЩ на граждани на седем мюсюлмански държави. Конкурент за поста ѝ е Дъг Джоунс - бивш федерален прокурор, спечелил сенаторско място в дълбоко консервативната Алабама през 2017 г. Тази година Джоунс загуби мястото си от републиканеца Томи Тъбървил, бивш колежански футболен треньор.

Елизабен Шърууд-Рандад е една от възможните номинации за министър на енергетиката. Тя е бивша съветничка на Байдън от сенаторските му години. В администрацията на Обама е служила като зам.-министър на енергетиката. Сега е професор в Технологичния институт на Джорджия. Конкуренти са ѝ Арун Маджумдар, първият шеф на агенция към енергийното министерство, която финансира развитието на напреднали енергийни технологии. Работил е като и.д. зам.-министър на енергетиката през 2011 и 2012 г. Бил е и вицепрезидент по енергийните въпроси в Alphabet Inc, компанията майка на Google, преди да приеме работа в Станфордския университет.

Друг възможен кандидат за поста е Джей Инслий, един от претендентите за президентската кандидатура на демократите през 2019 г. с особен интерес към климатичните промени. Тази година беше преизбран за трети мандат като губернатор на щата Вашингтон. Има подкрепата на зелените заради усилията му да прокара въглероден данък и стандарти за чисти горива.

Хедър Мактиър Тоуни е едната от двете възможни номинации за шеф на Агенцията за защита на природната среда. При Обама е била регионален администратор на тази агенция. Сега е активистка на движение за чист въздух. Обучавала е ръководители по въпросите на климата в 15 страни, включително Кения, Франция, Португалия, Нигерия и Сенегал.

Мери Никълз е другата вероятна номинация за шеф на споменатата агенция. Тя е неин бивш помощник-администратор по времето на Клинтън.Сега е председателка на съвет, който регулира замърсяването на въздуха в Калифорния.