Колелото с липсваща гума, допълнение към графит на Банкси в Нотингам, е изчезнало, сигнализират местни граждани, у които кражбата е предизвикала тъга и гняв. Произведението изобразява момиченце, което върти на кръста си велосипедна гума вместо обръч, а пред него за стълб бе заключено въпросното колело с една гума.

Спекулации съпътстват творбата още от появата ѝ в Нотингам, Великобритания, на 13 октомври, докато анонимният артист не потвърди в профила си в инстаграм, че изображението е негово дело. Графитът бързо се превърна в една от забележителностите на града и мнозина искаха да го видят на живо.

Според местните велосипедът е бил откраднат през уикенда, но още в понеделник, 23 ноември, от компанията Raleigh Outland са поставили ново – реплика на оригинала.

„Всеки говореше за графита, но когато пристигнах, си казах: „О, боже, велосипедът го няма!“, разказва пред „Гардиън“ Трейси Сансъм, която забелязала липсата на 22 ноември сутринта.

Нейният съпруг, починал наскоро, е работил за компанията, която предлага колелетата си за Банкси, казва тя, което означава, че има емоционална връзка с творбата, създадена близо до старата фабрика на компанията.

„Срамота е, че някой го е взел и е решил да прояви неуважение не само към самия Банкси, но и към целия Нотингам“, казва гражданката.

За да предотврати бъдещи щети върху графита, от общината са поставили пред него плексигласов параван, но поне два пъти местните са съобщавали, че прозрачната плоскост е надраскана с графити.

„Толкова е тъжно, че има хора, които искат да унищожат изкуството му, какво ще постигнат с това – пита се Сансъм. – Надявам се, че колелото ще бъде възстановено. Понякога нещата магически се появяват отново на местата си.“

Кражбите на велосипеди във Великобритания са нещо обичайно.

"Площад Славейков"