Пат Куин, един от създателите на станалото преди време популярно по цял предизвикателство на Ледената кофа (ALS Ice Bucket Challenge), е починал в неделя на 37-годишна възраст, според съобщение на Фондацията на болните от амиотрофична латерална склероза.

Благотворителната инициатива се появи през 2014 г. като в нея се включиха над 17 млн. души, които се обливаха с кофи студена вода като така  се заговори за тежкото заболяване, разговорно по-известно като Болестта на Лу Гериг. Само в САЩ 2,5 млн. души даряват като се събират над 115 млн. долара, а от организацията, ангажирана с каузата на пацентите с амиотрофична латерална склероза, тогава коментираха, че това вероятно е най-голямата дарителска акция извън случаите на помощ при природно бедствие, припомня Си Ен Ен.

"Пат се бореше с болестта с позитивизъм и смелост и вдъхновяваше всички край себе си. Хората, които го познаваха са съсипани, но благодарни за всичко, което той направи, за да даде тласък на борбата срещу амиотрофична латерална склероза", се казва в официално съобщение от фондацията.

Куин е на 30 години, когато го диагностицират с Болестта на Лу Гериг през март 2013 г. Тогава събира поддръжници в група "Quinn for the Win" ("Куин за победа"), с които да започнат просветителска кампания и събиране на средства за научни изследвания, които да помогнат да се намери лечение за заболяването.

Миналия декември на 34-годишна възраст почина Пийт Фрейтс, един от двигателите зад благотворителната инициатива.

През 1994 г. в предизвикателството се включи и гениалният учен Стивън Хокинг. Не пряко, а чрез своите три деца - Робърт, Люси и Тим. Хокинг, който преди време е прекарал тежка пневмония обяснява във видеото, че "няма да е разумно да се полея с кофа студена вода", но въпреки това намира начин да подкрепи идеята, с която се събират средства в помощ на болните от амиотрофична латерална склероза.

Самият учен е диагностициран с АЛС на 21 години и е почти изцяло парализиран. Въпреки тежкото си състояние той прави едни от най-впечатляващите открития през последните години. Хокинг почина на 76 г.

Амиотрофичната латерална склероза, наричана още Болест на Лу Гериг, Болест на Шарко или Болест на моторните неврони, представлява прогресивно неврологично заболяване, което се характеризира с дегенерация на моторни неврони (клетки в гръбначния и главния мозък), което води до парализа и смърт.Днес вече е едно от най-честите невромускулни заболявания в световен мащаб. При 90-95% от всички засегнати хора няма рискови фактори, свързани с болестта. Засяга всички раси и не зависи от пола. Мнозинството от заболелите са на възраст между 40 и 60 години, но болестта може да порази всеки. Между 5 и 10% от хората се разболяват наследствено.

Първите симптоми включват мускулна слабост, потрепвания или крампи. В по-голяма част от случаите симптомите се появяват в мускулите на горните или долните крайници. Не е изключено да бъдат поразени и лицевите мускули, при което говорът става твърде неясен и провлачен. Ако долен крайник е засегнат, пациентите забелязват, че походката става доста неуверена, а краката направо се влачат при вървене. Тичането става много трудно действие.