Учени ще обсъждат възстановяването на Родоския колос - едно от седемте чудеса на света, предаде АФП.

На остров Родос ще бъде организирана специална конференция по въпроса, съобщи кметът на едноименния град Фотис Хадзидякос. Тя ще се състои през пролетта на 2015 г.

"Винаги сме мислели за възстановяването на Колоса. Целесъобразността на това и всички други подробности трябва да бъдат обсъдени със специалисти", допълни Хадзидякос. Според него някои от най-изтъкнатите скулптори и архитекти в света изявили желание да се захванат с проекта.

Колосът се е издигал между тези два кея на пристанището на Родос. Снимка БГНЕС

Родоският колос е представлявал бронзова статуя, висока 34 метра. Тя е била издигната в чест на Хелиос - древногръцкия бог на Слънцето.

Неин автор е скулпторът Харес от град Линдос на острова. Той е построил статуята за 12 години - от 292 до 280 г. преди Христа.
Средствата за гигантската статуя били събрани от продажбата на счупените оръдия, с които Деметрий I Македонски обсадил Родос 40-хилядна войска. Жителите на острова искали да се отблагодарят за застъпничеството, което вярвали, че Хелиос направил за тях. Освен че го почитали като бог на Слънцето, местните хора вярвали, че той е създал острова и го е изнесъл на ръцете си от морските дълбини.

Според легендата творението на Харес представлявало висок и строен юноша с лъчист венец на главата. Той стоял на мраморен постамент, леко наклонен назад и напрегнато гледал надолу. Статуята се издигала точно на входа в пристанището и била видима от близките острови. Влизащите кораби минавали под разкрачения Хелиос.

В основата си статуята била направена от глина. Отгоре била покрита с бронзови листове.

За грандиозния монумент били използвани 500 таланта (13 тона) бронз и 300 таланта (8 тона) желязо.

Колосът обаче се издигал сравнително кратко време - 54 години. През 226 г. преди Христа статуята била разрушена от земетресение.

Според описанието на Страбон коленете й били счупени. Владетелят Птолемей III предложил да плати за реконструкцията на статуята, но Делфийският оракул накарал родосци да се страхуват, че ще обидят Хелиос, и те отказали.

Страбон твърди, че останките от Родоския колос лежали на земята в продължение на 800 години. Но дори в това състояние паметникът привличал много посетители.

Чак през 654 г., когато арабите превзели Родос, те продали онбомките от статуята на търговец от древна Едеса в Месопотамия. Така поне твърди в летописите си Теофан Изповедник.

Останалите чудеса на света

1. Великата пирамида в Гиза. Издигната е през 2575-2465 г. преди Хпикга в чест на дрентоегипетския фараон Хеопс. Това е единственото запазено до днес чудо на света.

Снимка БГНЕС


2. Висящите градини на Вавилон (VIII-VI век преди Христа). Смята се, че са построеди от цар Навуходоносор. Намират се в днешен Ирак.


3. Статуята на Зевс Олимпийски (430 г. преди Христа)„ Построена е от древногръцкия скулптор Фидий. Намирала се е в светилището Олимпия на полуостров Пелопонес. Векове по-късно е пренесена в Константинопол. Според историците изгаря при пожар в двореца на император Теодосий II през 462 г.

4. Храмът на Артемида в Ефес (550 г. преди Христа). Построен е по заповед на цар Крез. Намира се в днешен Ефес в Турция.

5. Мавзолеят в Халикарнас (353-351 г. преди Христа). Това е гробницата на цар Мавзол - владетеля на Кария. Намира се в днешния турски морски курорт Бодрум.

6. Александрийският фар (280 г. преди Христа). Намирал се е в Александрия, Египет, и е бил издигнат от Сострат Книдски.