В практически монолог на групата на БСП се превърна обсъждането на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., който бе приет преди малко от НС след няколкочасово заседание.

Въпреки че левицата на практика коментираше почти всеки текст и предлагаше свои поправки, управляващите от ГЕРБ нито веднъж не се опитаха да защитят своите идеи, нито да оборят тези на червените депутати. За кратко участие взеха депутати от Обединени патриоти, в дебата участва и Хасан Адемов от ДПС. 

В залата през цялото време бе и социалната министърка Деница Сачева, която прекара 4 часа седнала на стол на трибуната, но докато вървеше дебата не каза нищо. След края на гласуването обаче, тя бе единственият човек, който защити проекта на управляващите като го нарече разумен и заяви, че не било пресилено да се твърди, че с тези политики "укрепваме социалната защита на българските граждани".

Пенсията - минимална 300 лв., максимална - 1440 лв. 

Накратко по бюджета - от догодина минималната пенсия става 300 лв., което е скок с цели 20%. Със същия процент скача и максималната пенсия - до 1440 лв. За сметка на това обаче, ГЕРБ и ОП решиха да запазят максималния осигурителен доход на 3000 лв. Всички пенсионери, които не са по границите на минимална и максимална пенсия, ще получат по 5% увеличение на плащанията по т.нар. швейцарско правило. До изборите ще се изплащат и известните ни вече 50 лв. месечно на всеки пенсионер. 

Общо за пенсии държавата ще даде цели 12 млрд. лв. през 2021 г., а дупката в НОИ се увеличава до фантастичните почти 6 млрд. лв. Тя ще се запълни от данъчни постъпления, вместо от осигурителните, каквато е цялата логика на пенсионната система. 

Именно затова и от БСП и ДПС съсипаха от критики бюджета, опитвайки да обяснят, че рязкото увеличение на минималната пенсия изкривява системата. Причината - тя вече няма общо с осигурителния принос на отделните лица, каквато е нормалната логика, а е просто решение на политическото мнозинство. 

Освен това така от 1-ви януари всеки втори пенсионер ще взима на практика минимална пенсия и то без да има значение дали е натрупал толкова пари в държавния фонд или по-малко. Към момента реално това е объркване на осигурителната система и системата на социални плащания. 

ДПС пък предупреди, че така се отмнема моментът на мотивация към младите хора да се осигуряват на реални си доходи, просто защото държавата им казва, че каквото и да правят тя ще има гарантира плащане, колкото на половината други пенсионери.

"Трудно може да решите най-тежките проблеми на обществото с този бюджет, даже опорочавате и изкривявате социалния модел. Финансовата стабилност на общественото осигурява е застрашена", заяви Весела Лечева. 

Тук единственият спор възникна, заради репликата от страна на Георги Гьоков, че БСП ще подкрепят вдигането на пенсиите, но и че не се правело така. Според левицата, а и според ДПС, трябва да се направи преизчисляване на всички пенсии. Това обаче вбеси Александър Сиди от ОП, който заяви, че БСП от години искали 300 лв. минимална пенсия, но пък сега били лицемерни в критиките си. 

След него същото на практика заяви и Юлиян Ангелов от ВМРО, като двамата със Сиди си говореха един на друг, сякаш няма опозиция в залата. Точка на спора сложи Хасан Адемов, който ясно им обясни, че между политическото и неаргументирано вдигане до 300 лв. и спазването на математическия социален модел - има голяма разлика.

Най-накрая влезе поправката, която би трябвало да свали т.нар. коефициент на редукция, който намалява пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали и в частен фонд. От следващата година е записано, че при изчисляването на коефициента ще се има предвид участието на държавата като осигурител в годините от 2009 до 2015 г., когато тя плаща 12% от вноската. 

Очаквано спорен момент стана и нежеланието за увеличаване на максималния осигурителен доход. От левицата твърдят, че това за дълбочава дисбалансите в системата и поискаха той да бъде вдигнат на 3900 лв. Не бе прието.

Деница Сачева обяви обясни, че "в условията на несигурна икономическа среда не е добре да се увеличават разходите за труд, без да има по-висока производителност".

Накрая - НОИ ще може да спира изплащането на пенсиите при съмнение за злоупотреби до приключване на наказателното производство.

Другото в бюджета

На тежки критики бе подложено и замразяването на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години - 380 лв. Социалистите и Воля предлагаха плащането да достигне до минималната работна заплата, тоест до 650 лв. Мнозинството отхвърли предложенията. 

Според БСП пари за това има, но управляващите не искали да ги дадат на майките, въпреки че в предизборната им програма пишело, че ще се борят с демографската криза. Отново - никой от ГЕРБ не излезе да обясни защо сумата отново е замразена. 

Тук обаче отново имаше коментар в края от Сачева, която обясни, че България била една от държавите с най-дълъг период на майчинството, като през първата година обезщетението си било на практика равно на минималната заплата, както искат от БСП. Промяна има само за втората година.

Минималното обезщетение за безработица ще е 12 лв., максималното - малко над 74 лв. Идеите на БСП за рязко увеличение не бяха приети. Първите три дни от болничните продължават да се поемат от работодателите. След това 80% от възнаграждението ще се плаща от НОИ, както бе досега. 

Новото - увеличават се до 60 дните неплатен отпуск, които ще се признават за осигурителен и трудов стаж. Това е двойно увеличение на практиката - от сегашните 30 дни, но се приема с цел подпомагане на хората в икономическата криза.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв. Минималната работна заплата също става 650 лв.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. 

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни.