Президентът на САЩ Доналд Тръмп спази традицията преди Деня на благодарността, като помилва две пуйки, обречени да присъстват на празничната трапеза на Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Националната федерация на производителите на пуйки представи на Белия дом две пернати - Корн и Коб, и Тръмп реши, че те няма да бъдат пожертвани в името на празника. Корн дори бе обявен за Национална пуйка на тазгодишния Ден на благодарността, който американците отбелязват утре. Двете пернати сега ще се оттеглят да живеят в новия си дом в пределите на кампуса на щатския университет на Айова.

Церемонията за помилване на пуйките обаче се състоя в напрегнати за страната времена - глобална пандемия, засегнала сериозно САЩ, и отказа на Тръмп да признае официално поражението си на президентските избори.

Президентът спази традицията, като произнесе реч по време на церемонията, но в нея липсваха традиционните за събитието шеговити коментари. Вместо това Тръмп спомена за ваксините срещу COVID-19, които в скоро време ще получат одобрението на регулаторните органи на САЩ.

"Изразяваме благодарности за ваксините и методите на лечение, които скоро ще сложат край на пандемията", заяви Тръмп. Той не спомена нищо за наскорошното нарастване на случаите на COVID-19 в много части на страната.

Церемонията в Белия дом се състоя няколко часа след като избраният президент Джо Байдън обяви екипа си за национална сигурност и подчерта нуждата да се работи със съюзниците.

По време на събитието, състояло се в Розовата градина в присъствието на 100 души персонал и гости, повечето от които носещи маски, Тръмп подчерта: "Америка на първо място - защо трябва да се отказваме от това", заяви той. Но не пожела да остави журналистите да му задават въпроси.

През миналата година Тръмп използва церемонията, за да се шегува с процедурата за импийчмънт срещу него. А през 2018 г. предложи едната от двете помилвани пуйки да се кандидатира на изборите.

Традицията да се пращат пуйки, предназначени за трапезата на Белия дом, в различни ферми се наложи по време на президента Роналд Рейгън. Но президентът Джордж Буш въведе годишната церемония за помилване на пуйките през 1989 г. Тогава той пощади 23-килограмово пернато, докато природозащитници протестираха срещу убиването на птицата в близост.