Новите противоепидемични мерки влизат в сила от 27 ноември, петък, но вечерта, до 21 декември и те включват:

  • Всички форми на обучение минават онлайн - затварят се училища, университети, образователни институции, школи, детски градини и ясли.
  • Забранено е провеждането на присъствени конференции, семинари, международните заседания и др.
  • Преустановявят се културните мероприятия, но театрите ще работят - при строги мерки и с до 30% от капацитета си, маските вътре са задължителни.
  • Забраняват се частните тържества с над 15 души. 
  • Спортът за лица до 18 г. спира - тренировъчен и състезателен. Спортните състезания за лица над 18 г. ще се провеждат без публика - както и досега.  
  • Затварят се всички видове заведения за хранене и др., описани в Закона за туризма, като ще могат да правят само доставки по домовете. 
  • Затварят се фитнес клубовете.
  • Затварят се игрални зали и казина.
  • Няма да работят търговските центрове и центровете тип мол - с изключение на магазините за храна, аптеки, офиси на банки, зоомагазини и телекомуникационни услуги. Малките магазини остават отворени.

Мерките ще важат до 21 декември, но извънредната противоепидемична обстановка се удължава до 31 януари. В понеделник искането бе това да е до края на март, но правителството е одобрило по-кратък срок засега. 

Това, че новите мерки влизат в сила от петък вечер значи, че учениците, които сега са в присъствена форма, ще бъдат на училище в класните стаи и на 27 ноември. Ще работят и търговските центрове в този ден, както и ресторантите и кафенетата, преди пълното затваряне.

Снимка Веселин Боришев

Новите мерки съобщи здравният министър Костадин Ангелов, след като те бяха одобрени от Министерския съвет днес.

Снимка Веселин Боришев

В понеделник министърът и Националния оперативен щаб поискаха още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса - в това число затваряне на всичко в сектор "търговия", извън хранителни магазини и аптеки. В крайна сметка магазините извън големите центрове остават отворени.

Министър Ангелов уточни, че всичко, което не е изброено в новата му заповед, остава отворено и не е забранено. Остават отворени религиозните храмове, подчерта изрично.

"Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение", каза Венцислав Мутафчийски, председател на НОЩ.

Той уточни, че "не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица".

"Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медициснки легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медицинските лица, които могат да се грижат за болните", каза още ген. Мутафчийски. 

Според него и според главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев училищата, моловете, фитнесите, ресторантите са най-рисковите места, където се събират хора. 

Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад в рисковите контакти, заяви още ген. Мутафчийски. И обясни, че мерките са с точно определен срок, а и се е видяло, че в други държави точно този срок е дал резултат.

„Всички мерки, които взимаме в момент, целят да намалят темпа на разпространение на заразата. Наясно сме, че те не могат да спрат разпространението му, а просто ще дадат глътка въздух на здравната система, за да може тя да работи по-ефективно“, каза още министър  Ангелов, според когото мерките ще дадат резултат около 15-16 декември.

„Не сме казали, че всички мерки ще отпаднат автоматично на 21 декември, а че ще започнем да разхлабваме мерките тогава. Основната ни идея е хората да прекарат спокойно предстоящите празници“, уточни още здравният министър.