Българският лекарски съюз и НЗОК подписаха днес накрая анекса към Националния рамков договор, с който личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестване. Това се очакваше да се случи още от 1 ноември. 

Анексът трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник" в петък.

Няма промяна в цената, която ще плаща здравната каса на лабораториите, тя остава 60 лв.

Лимити за направления няма да има, каза по-рано в сряда на брифинг шефът на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му от лекарския съюз никога не биха се съгласили да има лимити.

"Там е записано, че анексът влиза в сила от 1 ноември. А до 25 ноември нямаше нито един тестван пациент", отбеляза още Маджаров.

Направление ще се издава при наличие на поне два симптома. Не е ясно обаче дали технологично системата е готова за издаването на електронните направления От "Информационно обслужване" твърдят, че е-направлението е готово. Лични лекари се оплакват, че софтуерът им не е пригоден за това.

Въпреки че официалните данни сочат, че около 40% от изследващите се за COVID-19 дават положителни проби, реалният процент на заболелите българи е 60-70. Това смята още шефът на съсловната организация.

Той и колегите му от БЛС призоваха властите за по-бързи действия и решения в условията на пандемия. И подчертаха, че проточили се във времето преговори са причина за забавянето при вземането на някои мерки. Организация липсвала и по отношение на действията на общопрактикуващите лекари.

„БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата”, подчерта д-р Стоян Борисов, главен секретар на съюза. Той допълни, че разговорите с НЗОК вървели трудно и се обмисляло дали от БЛС да не поискат оставката на управителя на касата Петко Салчев.

„Не търсим конфликти и виновни, а решения”, коментира доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. И допълни: „Антигенните тестове са много подходящи. Но няма протокол за поведение при лечение. И няма как да има такъв, след като правилата все още не са ясно разписани.” (По-късно на брифинг за мерките за ограничаване на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов отново повтори, че антигенният тест не е признат като алтернатива на PCR-а.)

От БЛС обявиха, че няма да приемат искания да има т. нар. коридори за паценти с коронавирусна инфекция.

"Няма да се съгласим. Не можем да направим регулация на този поток с ресурса, с който разполагаме. Какво да прави лекарят по -напред - да си вдига телефона, да си преглежда пациенти с други заболявания, да пише рецепти...", каза д-р Николай Брънзалов, зам.-шеф на лекарския съюз.

Маджаров коментира и работата на личните лекари и оплакванията от пациенти, че джипитата не вдигат телефоните си. По думите му нямало как всеки лекар да говори по телефона, докато пред кабинета му се вие опашка и, при положение че е облечен в защитно облекло. "Постоянното пипане на телефона е пряк път към заразяване", подчерта д-р Маджаров.