"Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите си, въвеждаме мерки за 3 седмици."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2020 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

На базата на решението на Министерския съвет със заповед на здравния министър ще бъдат определени конкретните параметри на временните противоепидемични мерки.

Премиерът Борисов припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави членки в обща доставка на ваксини за ЕС.

"Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва", изтъкна Борисов.

"Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици - на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят", каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

"Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато - пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно - защото ние, държавниците, трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме", акцентира премиерът Борисов на правителственото заседание.

Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията.

"Вече сме го правили“, каза още Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.

"Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", категоричен бе премиерът Борисов.

В изложението си пред министрите Борисов припомни, че в началото на епидемията България първа е взела мерки, свързани със затваряне на бизнеси.

"Бяхме първи в света. Срещу нас имаше лавина от упреци, че се прави това. Сега ни е нужно много единство. Такава яростна кампания срещу мерките протече месеци наред. Цяла Европа започна да въвежда мерки по един коефициент на строгост. Нищо различно от думата карантина. намаляване социални контакти няма в нито една друга дърава. И нито една не се е справила в света и няма и как да се справи. В много от най-напредналите държави не стигнаха леглата, не стигнаха болниците. И там ли не са били подготвени? Това е като наводнението. Когато извали огромно количество дъжд не може да бъде поет от ситемите. Когато в един кратък период от време хиляди хора се заразят от една болест естествено, че болниците ще бъдат пренатоварени", заяви Борисов.

Тпй припомни, че през пролетта националният щаб е бил мръсна дума, че в парламента са отказвали да носят маски, че маски са били изгаряни и т.н. 

По повод сравненията с това колко пари отделя Германия за подпомагане на бизнеси премиерът припомни, че там данъкът е 60%, докато у нас е 10%.

"Мерките пак са по средата на строгост на европейските държави. Те касаят три седмици. Наближаваме предела на болниците. Медицинският персонал настоява за три седмици. За тези 3 семици ще станат за около 350 хил. души (чиито бизнес ще бъде засегнат от мерките - б.р.). Няма да похарчим по-малко от 350-400 млн. за компенсация на тези бизнеси, които ограничаваме. За миналия месец от ДДС са влезли със 70 млн. по-малко. Като кажем три седмици трябва да е три седмици и болниците трябва през това време да излекуват, да изпишат хиляди оздравели. Доказано е, че на втората седмица и на третата ефекта  е такъв", заяви Борисов.

И допълни:

"Няма пощадена държава. В Гърция всичко е затоврено. Без рестораньторския бизнес и част от развлекателния всичко друго продължава да работи (в България - б.р.). В другите държави трябва да се обадиш по телефона и да кажеш - искам да излизам днес. И при това положение не можем да убедим, че има коронавирус. Една трета не вярват. Считам за правилно да подкрепим докторите. На 21 декември по план започваме да възвръщаме отново нормалния живот - за Коледа, за Нова година. Един месец да бъдем единни. Да дойде януари, дотогава ваксините ще почнат да се слагат. Голяма част от населението ще е преболедувало, оздравяло, с антитела и възможност да работи".