Пореден "вечен" ремонт в столицата се нуждае от още средства - 3,5 млн. лв. поиска от общинския бюджет администрацията на Йорданка Фандъкова за довършване на софийския Западен парк.

Причината - поради забавянето на строежа той не е верифициран от ЕС и европейските пари не са налични. Общината се надява сега да ползва общински пари, а после те да бъдат възстановени по европроекта. Има обаче реална опасност тези пари да бъдат загубени и софиянци да платят пълната сметка.

Ремонтът е финансиран по ОП "Региони в растеж" с 8,55 млн. лв., общо проектът е за 11 млн. лв., разликата покрива общината.

Проектът започна през 2018 г. и по план трябваше да приключи за година. Това не се случи - общинската фирма - надзорник на обекта, призна на изпълнителя 118 дни, които са били "неблагоприятни за работа". Обикновено това означава поройни дъждове, бури или твърде ниски температури, нещо, което видно не е било факт в една трета от годината.

Тази година, разбира се, пандемията бе посочена като причина за забавянето на ремонта. Изпълнителят не е санкциониран нито веднъж за забавянията. До момента за проекта са изхарчени 5,2 млн. лв.

През октомври тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък наложи глоба от 2,5 млн. лв. при искане за междинно плащане от Столичната община. Налице са нарушения в обществената поръчка и има незаконосъобразно изменение на договора, смятат от министерството. Столичната община обжалва решението. С това общината може да се наложи да плаща допълнителни близо 6 млн. лв.

"Това са пари, които общината не трябваше да дава, пари, достатъчни за една голяма нова детска градина, за 20 нови автобуса, за ремонт на няколко квартални улици... Парите от ремонтa на "Графа" също не са верифицирани и платени от ЕС и всички тези епични провали на г-жа Фандъкова се плащат от нашия джоб", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Напълно възможно е ЕС да откаже да "плати сметката" заради многократните закъснения, предупреждават от гражданската организация "Спаси София".

"Недопустимо е, че няма нито глобен изпълнител, нито наказани хора от администрацията на кмета, които са отговаряли за този ремонт. Не може сметката за този провал да е изцяло платена от софиянци, а Фандъкова все да не носи никаква отговорност", подчертава Бонев.

Забавянето е довело до изхабяване на някои вече ремонтирани части, отбелязва пък общинският съветник от "Демократична България" Методи Лалов във фейсбук:

"Ето един дребен щрих - на централната алея са поставени релефни плочи, които са изронени още преди обектът да е пуснат в експлоатация (не става въпрос за една или две плочки, а за десетки и стотици). В парка се движат бетоновози по вече изградените асфалтови алеи, които не са предвидени да издържат такова натоварване, поради което пропадането им (ако не веднага, то в недалечно време) няма да бъде изненада."

От общината уверяват, че последният срок - 3 март 2021 г. - ще бъде спазен.