Управлението на Байдън няма да бъде трети мандат на Обама. Това обяви победителят на президентските избори през 2020 г. в първото си интервю след 3 ноември пред журналита на Ен Би Си Лестър Холт.

Байдън също обяви, че не възнамерява да използва министерството на правосъдието, за да разследва републиканеца и остави открехната вратата за назначаване както на републиканци, така и на прогресивни политици в администрацията си.

Ето и пълното интервю:

- Вие разкрихте някои от новите членове на кабинета си. Те са личности с голям опит, от разнообразен произход. Очевидно искахте да изпратите определено послание, ще може ли да го изразите? 

Америка се завърна. Отново сме на почетното място на масата. Говорих с повече от 20 световни лидери и те всички са доволни от това, че Америка ще си възвърне ролята на глобалната сцена и ще започне отново да гради коалиции.

Кои влизат в администрацията на Байдън

- Много от избраниците са познати лица. Какво ще кажете на тези, които се чудят дали не искате да пресъздадете трети мандат на Обама?

Това не е трети мандат на Обама. Сега сме изправени пред напълно различен свят. Президентът Тръмп извърши много промени. Той наложи политиката "Америка първа", което на практика направи "Америка сама", нашите съюзи са подлагани на изпитания. Затова назначих на ключови позиции в администрацията си хора, които покриват спектъра на американския народ, както и спектъра на Демократическата партия.

- Обмисляте ли в името на националното обединение да номинирате и републиканец? Някой, който е гласувал за Доналд Тръмп?

Да, все още имаме много позиции, които трябва да бъдат запълнени. Искам тази страна да бъде обединена. Трябва да сложим край на враждебния политически диалог.

- Предлагали ли сте на бивши противници от Демократическата партия като Бърни Сандърс и Елизабет Уорън места в администрацията?

Вече имаме достатъчно представители на прогресивното движение в администрацията си, но от нищо не се отказваме. Едно нещо трябва да се знае - не е лесно да извадиш някого от Сената или Камарата на представителите, особено ако е значим политик. Трудно може да се вземе подобно решение. Имам много амбициозна и прогресивна програма и ще трябва да има силни лидери в Сената и Камарата на представителите, за да я наложат.

Комуникацията между кабинетите на Тръмп и Байдън

- Вчера администраторката на Общите служби даде зелена светлина на механизма за формално прехвърляне на властта, с което призна победата ви. Това на практика случва ли се - протича ли обмяна на информация между вашия екип и този на президента Тръмп?

Да, веднага получихме връзка с всички. Вече обсъждаме как ще получавам ежедневни съобщения, как ще се срещам с противоепидемичния щаб на Белия дом и как да подходим към бъдещото масово ваксиниране. Мисля, че няма да се наложи чак толкова много да наваксваме, колкото очаквах в началото. Имам много срещи и обсъждания. Трябва да призная, че засега комуникацията е искрена и това е нещо, което не очаквах.

- Провеждали ли сте разговори след изборите с президента Тръмп по странични канали за това как ще се случи предаването на властта?

Не. Мисля, че шефовете на канцелариите ни са разговаряли. Но аз лично не съм чувал нищо от страна на президента Тръмп.

- Очаквате ли да произтече някаква вреда от това забавяне?

Не. Това е бавен старт, но вече започна. Има все още 2 месеца и съм уверен, че ще наваксам. Напълно очаквам дотогава да сме установили пълно сътрудничество с необходимите агенции. 

COVID-19

- Когато поемете властта (20 януари 2021 г. -бел. ред.), вече може да има одобрени няколко ваксини. Знаем, че приоритет ще са медиците. Как точно ще се процедира с останалите хора - ще ходим в лекарски кабинети, ще се редим пред стадиони, за да бъдем ваксинирани? И кой ще реши в какъв ред ще бъдат разпределени ваксините?

Първо, сегашната администрация вече е изработила модел за това как трябва да се процедира. Ще го разгледаме, може да го променим, може да го следваме дословно. Но все още не сме получили този доклад. Второ, водих разговори по Zoom с водещи губернатори в страната - 5 републиканци и 5 демократи. Подробно обсъдихме необходимостта да си сътрудничим, за да доставим ваксините на места, където ще може да се провежда имунизация. Те ще решат кой ще минава с предимство. Аз мисля, че трябва да се съсредоточим върху лекарите, медицинските сестри, тези, които са на първа линия. Мисля, че трябва да посветим усилия и на това да отворим училищата възможно най-бързо. Предполагам, че може да се извърши по безопасен начин. Много има да се свърши през следващите 2 месеца по отношение на това как ще се извършват доставките на ваксини. Надяваме се, че разпространението ще започне преди нашата администрация да стартира работа. Сега се чувствам добре, защото вече имам достъп до повече информация.

- Някои хора игнорират съветите да си стоят по домовете, тълпят се по летищата из страната. Вие настоявате маските да бъдат задължителни на национално равнище. Каква власт ще имате да въздействате на хората, след като станете президент?

Надявам се, че ще се обединим около необходимостта от маски, социално дистанциране, тестване, проследяване на контактните лица. Те са критично важни, за да ограничим този вирус. Думите на президента са от значение. Мисля, че носенето на маски и социалното дистанциране са патриотичен дълг.

Приоритетите на президента Джо Байдън

- Нека поговорим за първите 100 дни на администрацията на Байдън. Какви ще са приоритетите ви през този период?

До голяма степен зависи от сътрудничеството, което ще имам от Конгреса. Но обещавам, че ще представя през първите 100 дни закон за имиграцията пред Сената и това ще представлява наръчник за придобиване на гражданство от 11-те милиона нерегистрирани жители на Америка. Също ще оттегля някои от административните наредби, които въздействаха зловредно върху климата и влошиха здравето ни. Президентът съсипа Американската агенция за опазване на околната среда. Трябва да предоставим и финансова подкрепа на малките щатски управи, да им помогнем да не фалират. При нормални обстоятелства си подреждаме целите по приоритети, но сега ще трябва множество неща да се случват едновременно. Най-важното е да съсредоточим усилията си да предпазим тези, които кризата удря първи и са винаги на опашката, когато започне възстановяването. Това на практика са малцинствените групи.

Помня веднъж баща ми как беше неспокоен. Помня как една вечер чувах леглото да скърца. На следващата сутрин попитах майка си: "Мамо, какво му е на татко?". Тя ми отговори: "Притеснен е, той смени работата си и загуби здравното си осигуряване". Не е знаел какво да прави.

Помислите си за всички хора, които лежат късно през нощта, гледат към тавана и си мислят: "Да не дава Господ - какво ще се случи?". Трябва да действаме, за да гарантираме, че ще има достъпно здравноосигуряване. Това е повече от финансова криза. Това е криза, която причинява невероятен стрес за милиони хора. И ние можем да я решим и заедно с това да постигнем ръст на икономиката. 

- Някои демократи искат Тръмп да бъде разследван, след като напусне Белия дом. Подкрепяте ли това?

Аз няма да съм като този президент и да използвам министерството на правосъдието като инструмент, за да настоявам нещо да се случи. Има множество разследвания на щатско равнище, нищо не мога да направя по този въпрос. Това, върху което ще фокусирам усилията си, е да върна сигурността в американското общество. 

- 2020-а е не само годината на COVID, но и на Бриона Тейлър, Джордж Флойд (афроамериканци, станали жертва на полицейско насилие). Ако нещо подобно се случи, докато вие сте на власт, как ще подходите към проблема?

Както го направихме при миналата администрация. Ще разгледаме фактите, ще решим какво се е случило и ако трябва ще разследваме провинилите се служители. Едно от нещата, в които най-пълно се убедих през всичките си години на служба е, че полицаите са тези, които най-много мрязат лошите служители на реда. Повечето от тях са честни и отговорни и последното, от което се нуждаят, са лошите полицаи. Ще работим с полицейските служители, с организации за социалните права и ще изградим доверие в Белия дом.