Швейцарската полиция идентифицира като джихадистка местна жена, която заби нож във врата на друга и хвана трета за гърлото в универсален магазин в Лугано във вторник, предаде Ройтерс.

Федералните прокурори определиха инцидента в италиански говорещия южен кантон Тичино като терористична атака, съобщи агенцията.

„Нападателката е известна с джихадисткия си произход на федералната полиция от полицейски разследвания през 2017 г. “, съобщи в туитър Федералното полицейско управление.

Заподозряната 28-годишна жена, която живее в района, е в ареста, след като минувачи са я обезвредили и задържали, докато полицията пристигнала на място. Швейцарски медии цитират свидетели, че при нападението тя викала, че принадлежи към джихадистката групировка "Ислямска държава".

Едната от жертвите ѝ е получила сериозни, но не животозастрашаващи наранявания, а другата е леко ранена.

Досега неутрална Швейцария беше пощадена от мащабни джихадистки атаки, които накараха Франция и Германия този месец да настояват за по-строг контрол по границите на Европейския съюз, след като заподозрени ислямистки бойци убиха осем души в Париж, Ница и Виена в рамките на един месец.

Но властите в конфедерацията са посочили стотици нейни жители, смятани за заплаха, като някои от тях са били в зони на въоръжени конфликти.