Голямата дъщеря на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се завърна днес на политическата сцена шест месеца след като беше отстранена като ръководител на Сената, вторият по важност пост в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Управляващата партия Нур Отан (Светло отечество) включи 57-годишната Дарига Назарбаева в партийната листа за парламентарните избори на 10 януари. Съставът й (126 кандидат-депутати) беше одобрен днес на партиен конгрес и публикуван на сайта на партията.

Според допитванията партията Нур Отан се смята за фаворит на изборите.


Дарига Назарбаева беше начело на Сената от март 2019 г. и изненадващо беше уволнена през май от президента Касъм-Жомарт Токаев. Смята се, че тя може един ден да се кандидатира за президент.

Уволнението й подхрани слуховете за борба за власт в бившата съветска република между Токаев и Нурсултан Назарбаев. Но днес двамата се появиха заедно на партийния конгрес и произнесоха речи. На конгреса присъстваше и Дарига и това бе първата й публична поява след отстраняването й от Сената.

Токаев често хвали Назарбаев, който е негов ментор, но същевременно се представя за реформатор в богатата на въглеводороди страна. Смята се, че Назарбаев, който е и председател на Нур Отан, си остава силният човек в страната.