Белият дом обмисля да отмени забраните за влизане на граждани извън САЩ, които наскоро са били в Бразилия, Великобритания, Ирландия и 26 други европейски държави (от Шенгенското пространство). Това заявиха петима американски официални служители, предаде Ройтерс.

Администрацията на Тръмп наложи забраните в опит да ограничи пандемията на коронавирус. Не се обмисля отмяна на ограниченията за влизане за повечето граждани на САЩ, които наскоро са били в Китай или Иран, добавили служителите.

Планът е спечелил подкрепата на членовете на работната група за коронавирус в Белия дом и други федерални агенции, но президентът Доналд Тръмп все още не е взел окончателно решение.

Много служители на администрацията твърдят, че въпросните ограничения не дават ефект. Същевременно вдигането им би подпомогнало затруднените американски авиокомпании, които са отчели спад със 70% на международните пътувания.

Тръмп все още се колебае дали да премахне ограниченията предвид големия брой заразени в Европа. 

Ограниченията на САЩ, забраняващи достъпа от европейски държави, съществуват от средата на март, докато забраната за влизане от Бразилия беше наложена през май. САЩ наложиха първата забрана за посетители на 31 януари срещу Китай. След това и Иран бе добавен към списъка през февруари.

Почти цяла Европа е забранила достъпа на повечето пътници от Америка, докато във Великобритания и Ирландия се изисква пристигащите да се подложат на двуседмична карантина.