Доналд Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който се призна за виновен, че е излъгал ФБР по време на разследването дали е имало руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"За мене е Голяма чест да обявя, че генерал Майкъл Т. Флин получи пълно помилване. Честито на генерал Флин и на прекрасното му семейство. Знам, че сега ще прекарате фантастичен Ден на благодарността", написа Тръмп в туитър.

Флин, пенсиониран генерал от армията, се призна за виновен през 2017 г., че е излъгал ФБР за контактите, които е имал с посланика на Русия в Съединените щати в трите седмици преди встъпването в длъжност на Тръмп през януари 2017 г.

Оттогава той се опитва да оттегли показанията си с мотива, че прокурорите са нарушили правата му, като са го подмамили да направи самопризнания.

Обявяването на присъдата срещу Флин бе отложено неколкократно.

Флин бе първият съветник по националната сигурност на Тръмп, но президентът го уволни, когато избухна полемиката с контактите на бившия генерал с тогавашния посланик Сергей Кисляк.

Флин е един от няколкото сътрудници на Тръмп, признали се за виновни или осъдени след разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Москва през 2016 г. в подкрепа на кандидатурата на Тръмп за президент. Русия отрича да се е намесвала в изборния процес в САЩ.