Правителството се надява икономическият спад, причинен от коронавируса, до края на година да остане 5%, а през следващите две години икономиката да се възстанови. Това каза в интервю за БНТ тази сутрин министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той съобщи и че до дни властите ще обявят списъците на средните предприятия, класирали се за подпомагане на обща стойност 200 милиона лева. Отделно 53 милиона помощи ще получат други 6000 фирми до края на декември, каза Борисов.

"Надявам се до края на годината спадът да остане около 5%", каза той. "Прогнозите на Европейската комисия и на Международния валутен фонд са в следващите две години да възстановим нашите икономики".

Борисов даде да се разбере, че за момента правителството не предвижда нови данъчни облекчения, разсрочвания за внасяне на осигуровки или кредитни ваканции. Той се обоснова с факта, че България има един от най-леките режими на облагане в ЕС и с нуждата от стабилност в банковия сектор и в публичните финанси. Само за месец приходите от ДДС са намалели със 70 млн. лева, каза той.

Липсата на мерки за фискално облекчаване ще бъде компенсирана от мерките за пряко подпомагане на бизнеса с безвъзмездно финансиране и с кредити при облекчени условия от Българската банка за развитие, които в голяма степен са гарантирани от държавата, каза той.

В тези мерки държавата ще инвестира между 350 млн. и 400 млн. лева, каза Борисов. Те включват 24 лева на зает за всеки работен ден, в който е бил принудителен отпуск в секторите, които са административно затворени. Министърът увери, че в бюджета  ще има средства тази мярка да бъде изпълнена мярката докрай 

Тоай каза и че се е разбрал се с работодателските организации, че една от най-добрите мерки е да се възстановят фиксираните разходи на административно затворените бизнеси. За тази цел се пренасочват 156 милиона от оперативната програма за иновациите

Кредити за общо 130 млн. лева от Българската банка за развитие ще стигнат до над 900 предприятия, които ще могат да получат заеми до 1 млн. или до 2 млн. лева, каза Борисов. Те биха помогнали да бизнеса да преструктурира своите кредитни експозиции, защото банките не могат да продължат да разсрочват 9-те милиарда лева кредити разсрочени досега през кризата, посочи той.

Евентуалното разсрочване на плащането на данъци и осигуровки за срок от три седмици Борисов определи като сложна и "доста крайна мярка", която изисква да бъде обсъдена с министъра на финансите.

Борисов призна, че "винаги е възможно в една такава критична ситуация да се стигне до фалити; важното е като цяло да запазим бизнеса и да го развиваме напред".