"Когато нещо започне като порнография, то винаги приключва като порнография."

С тази мисъл бившият конституционен съдия Пламен Киров коментира тази сутрин пред бТВ приключилия проект за нова конституция.

"Основните цели бяха постигнати - те бяха политически, не юридически. А именно - да не се стигне до оставка на кабинета, служебно правителство на президента Румен Радев и предсрочни избори“, коментира Киров.

По повод изказването на Десислава Атанасова вчера в пленарната зала - че ако съберат нужните гласове, могат да получат така желаната оставка на кабинета "Борисов", професорът коментира:

"Предполагам, че тя е сериозен човек и това, което говори, не го е мислела."

Киров казва, че в деня, в който се обявяват нови извънредни мерки, едва ли Борисов е щял да подаде оставка - по-скоро щял да намери претекст да не го прави.

Той припомни още, че при едно евентуално извънредно положение изборите може да се отложат от пролетта за есента - конституцията го позволява.

Киров напомни също, че във временната комисия за обсъждане на предложената от ГЕРБ нова Конституция половината не бяха юристи, а и нито един изявен експерт не обяви, че ги е консултирал.

Единственият, който призна, че е писал Конституцията, си подаде оставката (бившият правосъден министър Данаил Кирилов), уточни преподавателят по конституционно право.

Киров напомни, че в становището си Венецианската комисия е изъткнала, че подходът на българските управляващи за съставяне на нов основен закон "не се вписва в европейските демократични стандарти".

Той каза, че дори при Учредителното събрание във Велико Търново през 1879 г. броят на депутатите е бил точно такъв 240, макар че населението е било по-малко. А подходът е за "бананова република" - в европейска държава не се прави така. Променя се самият тип политическо представителство, каза Киров.

Киров по-скоро е "за" Велико народно събрание, когато се касае за подобни промени:

"Ако този парламент имаше възможността да измени конституцията, тежко ни и горко - като виждаме какво е нивото на юридическата мисъл в него и нивото на дебата по един такъв изключително важен проблем.

Конституцията не е нито министерска инструкция, нито постановление на Министерския съвет, за да можем да го променяме по три пъти на ден."