Южна Корея съобщи за 583 нови случая на коронавирус в четвъртък, най-високият брой от 6 март насам. Властите в Сеул са изправени пред третата вълна от COVID-19, която изглежда се влошава, въпреки строгите нови мерки за социално дистанциране, предаде Ройтерс.

Правителството отново въведе ограничения за физическо дистанциране в столицата и околните региони тази седмица, само месец след като те бяха свалени след втората вълна от инфекции.

"Облекчаването беше предприето поради опасенията за икономиката и нарастващата умора, но беше преждевременно вдигнато и това пося семената на прекомерното спокойствие у хората", каза Ким У Джу, професор по инфекциозни болести в болница Гуро в Сеул.

Първата вълна на Южна Корея се появи в края на февруари от срещи на религиозна секта, но последните случаи са по-разпръснати из столицата на Сеул, което ги прави по-трудни за проследяване и ограничаване.

Въоръжените сили разпоредиха 10-дневна забрана за отпуск след поредица от огнища във военни бази. Други клъстери са проследени в сауна, гимназия, аеробна академия, църкви, детско кафене и други.

"COVID-19 пристигна при вас и вашето семейство", каза министърът на здравеопазването Парк Ньонг Ху по излъчвана по телевизията среща на здравните служители. "По-специално, разпространението на заразата сред младите поколения е масово."

Инфекциите сред младите хора, много от които нямат симптоми, накараха правителството да въведе дистанционно обучение за учениците до 3 декември.

"Инфекциите се появяват едновременно в ежедневието ни, включително на семейни събирания и неформални срещи, което затруднява опитите на правителството да предприеме превантивни действия," каза министърът на образованието Ю Юн Хе на брифинг.

Здравните служители не отговориха пряко на критиките, че правителството е прибързало с облекчаването на ограниченията.

Те изразиха съжаление относно икономическото въздействие на последните мерки, идващи непосредствено след като четвъртата по големина икономика в Азия се върна към растежа през третото тримесечие.

Общият брози заразени в Южна Корея е 32 318 с 515 смъртни случая.