Еврокомисията одобри изменение на българската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което позволява мобилизирането на 511 милиона евро за страната ни.

Парите са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от Кохезионния фонд. Целта на изменението е да се помогне на българската икономика да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса.

Тази финансова подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

България е една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК), припомни еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Изменението на тази оперативна програма е възможно благодарение на изключителната гъвкавост, предоставена в рамките на ИИОК и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса плюс (ИИОК+), която позволява на страните членки да използват финансирането по линия на политиката на сближаване. Така се подпомагат най-изложените на пандемията сектори като здравеопазването, малките и средни предприятия и пазарите на труда.