Италия и Франция обявиха, че поне до 10 януари няма да отворят ски-курортите си заради опасността от ново разпространение на коронавируса. Първата вълна на заразата започна от австрийския курорт Ишгл, припомниха министрите на здравеопазването от двете страни. Днес и Бавария се включи към призива им всички зимни курорти в Европа да останат затворени в знак на солидарност и за да не се допусне нов източник на зараза в цяла Европа. Германският канцлер Ангела Меркел заяви:

"Няма да е лесно, но ще се опитаме".

Европейската комисия обаче отказа да се намеси в този спор с аргумента, че ограниченията са от компетенцията на отделните правителства. 

„Би било добре, ако всички членки на ЕС заявят, че няма да отворят курортите си поне до Нова година – това би било знак за европейска солидарност“, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Австрия обаче категорично отказва да се включи в този апел. Министърката на туризма Елизабет Кьостингер заяви, че вече има разработени концепции, които ще позволят практикуване на ски-спорт без опасност. Гастрономията е организирана по друг начин, забранени са афтър-ски-партитата.

"Не виждам смисъл от затваряне на курортите, това ще е трудно да се понесе и от икономиката“, посочи тя.

Същевременно Германия обяви след седемчасово заседание на премиерите на всички провинции и канцлерката Меркел, продължило до късно през нощта, че ще удължи локдауна си до 20 декември.