AstraZeneca и Университетът в Оксфорд признаха за "случайна" грешка в дозирането в своето проучване за ваксина срещу COVID-19.

Според последните резултати от мащабните изследвания, обявени в понеделник, тази ваксина е средно 70% ефективна. Установено е, че ваксината е 62% ефективна при тези, които са получили две пълни дози, но ефективността е нараснала до 90% при тези, които са получили половин доза при първото ваксиниране.

В понеделник AstraZeneca призна инжектирането на полудозата за "грешка", съобщи Ройтерс, цитирана от "Бизнес инсайдър". Планът е бил пациентите в британското проучване да получат две пълни дози ваксина при интервал от един месец, но вместо това някои получили половин доза при първото инжектиране.

"Върнахме се назад и проверихме... и разбрахме, че те са предвидили половин доза от ваксината", заяви д-р. Мене Пангалос, изпълнителен директор на AstraZeneca, отговарящ за научните изследвания и разработките на компанията.

При тестването са участвали повече от 20 000 доброволци от Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка, като по-малко от 3000 души са получили половин доза при първоначалното ваксиниране.

Някои експерти са загрижени от грешката.

Шефът на американската програма разработване и разпространение на ваксина "Операция Светлинна скорост" Монсеф Слауи посочи, че доброволците, които са получили половин доза от ваксината, са били под 55-годишна възраст. Той обясни, че ако този подход не е приложен при по-възрастни пациенти, остава отворен въпросът за ефикасността на ваксината, тъй като имунната система на по-младите хора реагира по-благоприятно спрямо ваксинирането.