Еврокомисията глоби с общо 60,5 милиона евро фармацевтичните компании Teva и Cephalon, обяви нейният изпълнителен зам.-председател за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Те се договорили да забавят с няколко години пускането на пазара на по-евтина генерична версия на лекарството против сънливост модафинил, след изтичането на патента на компанията. Споразумението било сключено преди Cephalon да стане клон на Teva. По този начин е нарушено атнимонополното законодателство на ЕС. Чрез поддържането на високи цени на модафинила са нанесени и съществени вреди на пациентите и здравните системи в Съюза.

„Това е незаконно дори тогава, когато споразуменията между тях са под формата на споразумения за патенти или други изгреждащи нормални търговски трансакции“, обобщи Вестагер.

Модафинилът се използва за лекуване на нарколепсия – прекомерна умора през деня, свързана с епизоди на силна необходимост от сън. Лекарството е бил най-добре продаваният продукт на Cephalon под името Provigil. Години наред продажбата му е съставлявала над 40 на сто, или близо половината от световния оборот на компанита.

Днешното решение за глобата е по повод споразумението между Cephalon и Teva последната компания да не навлиза на пазара с по-евтина версия на модафинила. В замяна на това били сключени изгодни за Teva търговски сделки. Били извършени и някои плащания на ръка. Така от Teva, която имала свой собствен патент, свързан с производството на модафинил, се съгласили да оттеглят от пазара своя генеричен продукт, въпреки че вече били започнали да го продават във Великобритания.

Разследване на ЕК установило, че споразумението елиминирало Teva като конкурент и позволило на Cephalon да продължи да държи високи цени и след изтичането на основния патент на модафинила.