С призив към медиите да щадят психичното здраве на зрителите, слушателите и читателите си при отразяването на новини, свързани с коронавируса, излезе днес Съветът за електронни медии (СЕМ).

Оттам призоваха за "спазване на високи професионални стандарти и етични норми при отразяване на пандемията", като медиите се "въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение" и спазват правилото за лична неприкосновеност на гражданите.

От СЕМ заявяват още, че изразяват "особена загриженост" за "споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти".

И завършват отвореното писмо с призива:

"Пазете себе си здрави, пазете вашите близки, запазете здрава и вашата аудитория."

Ето и пълния текст на писмото:

Във връзка с развитието на епидемичната ситуация у нас и по света, Съветът за електронни медии отново призовава доставчиците на медийни услуги към спазване на високи професионални стандарти и етични норми при отразяване на пандемията от Ковид-19. Особено по отношение на личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние.

Съветът апелира към отговорно информиране на аудиторията като се държи сметка и на съответното психологическо въздействие на разпространяваната информация върху човешкото здраве.

СЕМ очаква медиите да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение на пандемията.

С особена загриженост регулаторът обръща внимание върху споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти, без да е упражнен лекарски надзор и персонално предписание.

СЕМ подчертава положителния обществен отзвук, който медиите  получават при отразяване на добрите примери от живота и проявите на човешка добродетел - солидарност, милосърдие, съпричастност, пред самоцелното фокусиране върху смъртта, нещастието и страданието.

Уважаеми колеги,

Пазете себе си здрави, пазете вашите близки, запазете здрава и вашата аудитория.